Έλαιο μέντας για άγχος και κατάθλιψη

Οι αρωματοθεραπευτές έχουν χρησιμοποιήσει αιθέρια έλαια για την επούλωση διαφόρων σωματικών και ψυχικών προβλημάτων από την αρχαιότητα. Το αιθέριο έλαιο της Peppermint χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες, τους Αιγυπτίους και τους Ρωμαίους και χρησιμοποιείται σήμερα για μυριάδες σκοπούς. Πιστεύεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στις διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

Το αιθέριο έλαιο πιπέρι αποστάζεται με ατμό από τα φύλλα και τα στελέχη του φυτού μέντας, ένα υβρίδιο του δυόσμου και των φυτών δυόσμου. Η μεντόλη, η δραστική ουσία στο έλαιο μέντας, χρησιμοποιείται για ποικίλες φαρμακευτικές, καλλυντικές και μαγειρικές χρήσεις. Το αιθέριο έλαιο της Peppermint πιστεύεται ότι έχει μια κατευναστική, καταπραϋντική επίδραση στο άγχος και την κατάθλιψη, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland. Το λάδι μπορεί να αραιωθεί σε ένα ζεστό μπάνιο ή σε λάδι μασάζ ή να χρησιμοποιηθεί σε ένα διαχύτη αιθέριου ελαίου για να προσφέρει οφέλη.

Το άγχος είναι μια κοινή διαταραχή ψυχικής υγείας. Ενώ υπάρχουν αρκετοί υποτύποι κλινικών διαταραχών άγχους, οι περισσότεροι μοιράζονται παρόμοια χαρακτηριστικά. Το άγχος χαρακτηρίζεται από επίμονη ανησυχία, φόβο, ανησυχία και ένταση. Παρόλο που το άγχος αντιμετωπίζεται συνήθως με φάρμακα ψυχοθεραπείας και αντιμετώπισης της κατάθλιψης, ορισμένοι ασθενείς, ανησυχούν για τις δυνητικά επιβλαβείς ή εθιστικές ιδιότητες αυτών των φαρμάκων, να στραφούν σε εναλλακτικές, ολιστικές μορφές θεραπείας, όπως η αρωματοθεραπεία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς Janet Zand, Allan N. Spreen και James B. LaValle στο βιβλίο τους “Smart Medicine for Healthier Living”, το έλαιο μέντας μπορεί να είναι χρήσιμο για την κατευνασμό των νευρώνων, την χαλάρωση νευρικότητας, την προώθηση της διανοητικής σαφήνειας και την ανακούφιση των συναισθημάτων της ψυχικής κόπωσης.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η κατάθλιψη είναι μία από τις κύριες αιτίες της αναπηρίας σε όλο τον κόσμο και τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι συχνά εξασθενημένα. Η κατάθλιψη έχει ως αποτέλεσμα τα συναισθήματα της άνευ αξίας, της απελπισίας, της κόπωσης, της μείωσης της αυτοεκτίμησης, των αλλαγών στην όρεξη και των ρυθμών ύπνου και των συναισθημάτων λήθαργου, μεταξύ άλλων πιθανών συμπτωμάτων. Όπως και με τις διαταραχές άγχους, η ψυχοθεραπεία και τα αντικαταθλιπτικά είναι η τυπική μέθοδος θεραπείας για την κατάθλιψη. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα συχνά έχουν πολλές ενοχλητικές παρενέργειες, όπως ναυτία, αϋπνία, άγχος, υπνηλία, ανησυχία, αύξηση βάρους και άλλα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από ήπιες μορφές κατάθλιψης μπορούν να επωφεληθούν από την αρωματοθεραπεία χρησιμοποιώντας μέλι πετρέλαιο λόγω της ενεργοποιώντας, αναζωογονητικές ιδιότητες. Το έλαιο από μέντα που χρησιμοποιείται σε ένα λουτρό μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τα συναισθήματα λήθαργου που προκαλούνται από την κατάθλιψη.

Τα στοιχεία που δείχνουν τα οφέλη του πετρελαίου μέντας για το άγχος και την κατάθλιψη είναι ανεκδοτικά. Υπάρχει μικρή κλινική έρευνα για να αποδείξει τα οφέλη του πετρελαίου μέντας για την κατάθλιψη και το άγχος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν νομίζετε ότι μπορεί να πάσχετε από άγχος ή κατάθλιψη. Ενώ εναλλακτικές θεραπείες, όπως η αρωματοθεραπεία, μπορεί να παρέχουν προσωρινή ανακούφιση από το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτές τις θεραπείες στη θέση της συμβουλής του γιατρού σας. Μην σταματήσετε να παίρνετε φάρμακα χωρίς να ενημερώσετε πρώτα το γιατρό σας.

Σχετικά με το πετρέλαιο με μέντα

Οφέλη για το άγχος

Οφέλη για την κατάθλιψη

Προειδοποίηση