Έλλειψη σιδήρου, αναιμία & πληγές

Η αναιμία μπορεί να προκαλέσει πληγές γύρω από το στόμα, καθώς και τρυφερότητα και ξηρότητα στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό. Η αναιμία της ανεπάρκειας σιδήρου συμβαίνει όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα σιδήρου για να σχηματιστούν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα. Όταν πέφτει ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων του σώματος, η μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα του σώματος επιβραδύνεται προκαλώντας κόπωση, αδυναμία και άλλα συμπτώματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας, που μπορεί να προκληθούν από χαμηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών όπως η βιταμίνη Β-12 και το φολικό οξύ. Το MayoClinic.com επισημαίνει ότι η αναιμία της ανεπάρκειας σιδήρου είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης αυτού του τύπου αναιμίας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τις πληγές γύρω από το στόμα που βιώνετε. Συζητήστε όλα τα άλλα συμπτώματα που μπορεί να έχετε, όπως κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους και πονόλαιμη γλώσσα. Πάρτε μια διάγνωση μέσω μιας φυσικής εξέτασης από το γιατρό, η οποία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εξέταση αίματος. Συζητήστε τις θεραπευτικές μεθόδους με το γιατρό σας.

Πάρτε τα συμπληρώματα σιδήρου για να αντιστρέψετε τη αναιμία της ανεπάρκειας σιδήρου. Αυτό θα θεραπεύσει την αναιμία και τα συμπτώματά της. Πάρτε συνταγογραφούμενα δισκία σιδήρου δισθενούς σιδήρου εάν το συστήσετε ο γιατρός σας. Τα συμπληρώματα σιδήρου θα πρέπει να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την αναιμία εάν δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι για απώλεια αίματος, όπως η βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία. Πάρτε τα δισκία με τροφή για να αποτρέψετε τον ερεθισμό του στομάχου · σε μερικά άτομα μπορεί να χρειαστεί ενέσεις ενδομυϊκού σιδήρου.

Συζητήστε με το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας για την κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής με επαρκείς πηγές σιδήρου. Σχεδιάστε τα γεύματα που περιέχουν καλές πηγές σιδήρου, όπως ψωμί ολικής αλέσεως, δημητριακά, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια, αποξηραμένα φρούτα, οστρακοειδή, συκώτι και βόειο κρέας, σύμφωνα με τις συμβουλές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.

Πάρτε συμπληρώματα βιταμίνης C και φάτε τα τρόφιμα υψηλά σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Η βιταμίνη C διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα και τα χαμηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν ανεπαρκή ποσότητα σιδήρου για απορρόφηση. Προσθέστε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, λάχανο, πιπεριές και ακτινίδια στη διατροφή.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν το σύμπτωμα αναιμίας επιμένει. Μπορεί να χρειαστεί να τραβάτε σίδερο για αρκετούς μήνες ή περισσότερο για να αναπληρώσετε επαρκή αποθέματα αυτού του θρεπτικού συστατικού. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα δεν μειωθούν, η υποκείμενη αιτία μπορεί να είναι άλλοι λόγοι όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που επηρεάζουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Καταγράψτε όλα τα συμπτώματα και συζητήστε τα με το γιατρό σας.