Αισθάνομαι κρύο, ενώ σε μια δίαιτα

Μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να είναι μία αιτία μιας αυξημένης αίσθησης κρύου, αλλά οι ορμονικές ανωμαλίες, οι διατροφικές ανεπάρκειες και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορεί επίσης να είναι η αιτία. Το να αισθάνεστε ψυχρότερο από τους άλλους γύρω σας δεν είναι πάντα ανώμαλο, αλλά εάν αισθάνεστε ότι η θερμοκρασία του σώματος σας παρεμβαίνει στην ποιότητα ζωής σας αξίζει μια επίσκεψη στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Εάν υποψιάζεστε ότι η διατροφή σας είναι φταίει, βεβαιωθείτε ότι η πρόσληψη θερμίδων είναι επαρκής για να υποστηρίξετε τις βασικές σας ανάγκες και ότι παίρνετε επαρκή θρεπτικά συστατικά.

Πολύ λίγες θερμίδες

Όταν παραλείψετε τα γεύματα ή καταναλώσετε λίγες θερμίδες, μπορεί να αισθανθείτε υπερβολικά κρύα. Το σώμα σας αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετή ενέργεια για να σας κρατήσει ζεστό. Οι προτεραιότητές του μετατοπίζονται στην υποστήριξη των οργάνων και του εγκεφάλου σας – χωρίς να δημιουργούν θερμότητα για να ζεσταίνουν το σώμα. Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ιδιαίτερα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένα συναισθήματα κρύου.

Υπερβολικό βάρος

Αν έχετε πιάσει τον εαυτό σας σε ένα πολύ αδύνατο πλαίσιο, ίσως να αισθάνεστε κρύα συχνά. Το λίπος είναι μονωτικό. Χάνοντας πολύ λίπος γρήγορα ή έχοντας μια φυσικά λεπτή δόμηση, σας κάνει πιο ευαίσθητο στο κρύο. Συζητήστε με το γιατρό σας τι είναι ένα υγιές βάρος για εσάς και εάν έχετε πάρα πολύ λεπτό.

Διατροφικά ανεπαρκής

Όταν τρώτε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, μπορεί να λείψετε σε ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Joanna Larson συνιστά την κατανάλωση τουλάχιστον 1.200 θερμίδων την ημέρα, ακόμη και όταν προσπαθεί να χάσει βάρος. Λιγότερες θερμίδες συνήθως καθιστούν αδύνατη την προσαρμογή σε όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεστε για καλή υγεία. Ο Larson σημειώνει ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από εμμηνόρροια μπορεί να διαπιστώσουν ότι μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων τους καθιστά χαμηλή σε σίδηρο. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή της ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος.

Άλλες δυνητικές αιτίες

Ο υποθυρεοειδισμός, ή ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κρύος. Ο υποθυρεοειδισμός δεν σχετίζεται με τη δίαιτα. Μπορεί να αναπτύξετε αυτή την κατάσταση λόγω γενετικής, αυτοάνοσης πάθησης ή απλής δυσλειτουργίας του ορμονικού σας συστήματος. Το να κουράζεστε και να στερηθείτε τον ύπνο μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώσετε πιο κρύο από το συνηθισμένο. Το φαινόμενο του Raynaud είναι ένας άλλος πιθανός ιατρικός λόγος για να συζητήσετε με το γιατρό σας. Αυτή η κατάσταση συνήθως επηρεάζει έντονα τα δάχτυλα και τα δάχτυλα των ποδιών, καθιστώντας τα χέρια και τα πόδια σας κρύα. Επιπλέον, οι αντιδράσεις σας στις παραμικρές σταγόνες θερμοκρασίας μπορεί να είναι υπερβολικές. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το τι προκαλεί το φαινόμενο του Raynaud, αλλά είναι απίθανο να σχετίζεται με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων.