Αλεύρι ρυζιού και ζάχαρη αίματος

Όλα τα τρόφιμα με υδατάνθρακες έχουν κάποια επίδραση στο σάκχαρο του αίματός σας – λίγο περισσότερο από άλλα. Τόσο το άσπρο όσο και το καστανό αλεύρι ρυζιού θα αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σας, αλλά το άσπρο ρύζι είναι πιθανό να έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα επειδή έχει καθαριστεί και είναι χαμηλότερο σε φυτικές ίνες. Εάν διαχειρίζεστε διαβήτη ή προσπαθείτε να σταθεροποιήσετε το σάκχαρο του αίματός σας για όλη την ημέρα, είναι χρήσιμο να μάθετε με ακρίβεια πώς το ρύζι αλεύρι θα το επηρεάσει.

Οι υδατάνθρακες και η ζάχαρη αίματος

Από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά – πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες – οι υδατάνθρακες είναι εκείνοι με τη μεγαλύτερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος. Οι υδατάνθρακες προέρχονται από τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φασόλια, γάλα και φρούτα και λαχανικά. Αφού τρώτε υδατάνθρακες, το σώμα τους σπάει τα σάκχαρα, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται στο αίμα και τροφοδοτούν το σώμα σας με ενέργεια. Οι απλοί υδατάνθρακες σε τρόφιμα όπως το κέικ, τα γλυκά και τα μπισκότα, καθώς και τα φρούτα, το γάλα και τα επεξεργασμένα δημητριακά, διασπώνται γρήγορα και έχουν πιο άμεση επίδραση στο σάκχαρο του αίματος · οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες από δημητριακά και λαχανικά χωνεύονται πιο αργά και έχουν περισσότερο Ήπια επίδραση στο σάκχαρο του αίματος.

Καφέ ρύζι έναντι λευκού ρυζιού

Οι ολικές σπόροι έχουν μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος παρά στους επεξεργασμένους κόκκους επειδή έχουν περισσότερες ίνες και χωνεύονται πιο αργά. Το καστανό ρύζι είναι ένα ολόκληρο σιτάρι, ενώ το λευκό ρύζι δεν είναι. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, το πίτουρο και το φύτρο – και το μεγαλύτερο μέρος της ίνας – αφαιρούνται από το λευκό ρύζι, αφήνοντας μόνο το αμυλούχο ενδοσπέρμιο. Το καστανό ρύζι, από την άλλη πλευρά, διατηρεί όλα τα μέρη του κόκκου και αποτελεί καλή πηγή ινών. Αυτή η διαφορά είναι βασική για την κατανόηση των διαφορετικών επιδράσεων του λευκού και καφέ αλεύρου ρυζιού στο σάκχαρο του αίματος.

Ρύζι και ο Γλυκαιμικός Δείκτης

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μια μέτρηση του τρόπου με τον οποίο μια συγκεκριμένη τροφή με υδατάνθρακες επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο περισσότερο τα τρόφιμα αιχμαλωτίζουν το σάκχαρό σας στο αίμα. Σε κλίμακα από ένα έως 100, τα τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη κάτω των 55 θεωρούνται χαμηλά γλυκαιμικά · τα τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη 56 έως 69 είναι μεσαία γλυκαιμική και εκείνα με βαθμολογία 70 έως 100 είναι υψηλά γλυκαιμικά. Το καστανό ρύζι έχει γλυκαιμικό δείκτη 50, ενώ το λευκό ρύζι έχει πολύ υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη 89.

Χρησιμοποιώντας αλεύρι ρυζιού

Εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, το αλεύρι ρυζιού είναι μια εύχρηστη εναλλακτική λύση στο αλεύρι σίτου. Επιλέξτε καστανό αλεύρι όρυζας όποτε είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσετε τις διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή ενέργεια και νοστιμιά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι καφέ ρυζιού ως υποκατάστατο του αλεύρου σίτου στα ψητά και τα ζυμαρικά, ως παχυντή για σάλτσες και σαν επικάλυψη για τα ψάρια και το κοτόπουλο.