Ανεπιθύμητες ενέργειες του ψεκασμού μύτης afrin

Μια βουλωμένη μύτη είναι ένα από τα πιο άβολα συμπτώματα κρύου ή γρίπης. Τα αποσυμφορητικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της ρινικής συμφόρησης. Ορισμένοι λαμβάνουν από το στόμα, ενώ άλλοι ψεκάζονται στη μύτη. Το Afrin είναι ένα εμπορικό σήμα σπρέι οξυμεταζολίνης, ένα τοπικό ρινικό αποσυμφορητικό. Το Afrin παρέχει προσωρινή ανακούφιση από τη ρινική συμφόρηση, αλλά η χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως ο ρινικός ερεθισμός, η ξηρότητα και η ευαισθησία. Το φάρμακο μπορεί επίσης να απορροφηθεί στο σώμα και μπορεί να μην είναι ασφαλές για άτομα με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις. Η χρήση του Afrin συχνότερα ή περισσότερο από ότι κατευθύνεται μπορεί επίσης να προκαλέσει συνεχή ρινική ακαθαρσία.

Ρινική ξηρότητα

Με το κρυολόγημα ή τη γρίπη, τα φλεγμονώδη χημικά που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο εσωτερικό της μύτης, οίδημα των ρινικών ιστών και αυξημένη παραγωγή βλέννας. Αυτά τα αποτελέσματα οδηγούν σε ρινική συμφόρηση. Το ενεργό συστατικό της Afrin, οξυμεταζολίνη, παρέχει ανακούφιση, περιορίζοντας τα ρινικά αιμοφόρα αγγεία για έως και 12 ώρες. Η προκύπτουσα μειωμένη ροή αίματος ανακουφίζει από οίδημα και ρινική συμφόρηση. Ωστόσο, η παρατεταμένη συστολή των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστη ρινική ξηρότητα, σύμφωνα με το ιατρικό κείμενο του 2004 “Φαρμακολογία στην Αθλητική Κατάρτιση”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η ξηρότητα μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές ρωγμές στον ιστό που καλύπτει τη μύτη και πιθανή αιμορραγία.

Συνεχιζόμενη συμφόρηση

Οι οδηγίες του κατασκευαστή επισημαίνουν ότι το Afrin δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από 3 ημέρες. Η χρήση του Afrin πέραν του συνιστώμενου χρόνου μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση ανάκαμψης, κατάσταση σοβαρής ρινικής διόγκωσης και συμφόρησης που δεν σχετίζεται με το κρύο ή τη γρίπη, αλλά ειδικά από υπερβολική χρήση φαρμάκων. Σύμφωνα με μια μελέτη του Φεβρουαρίου 2004 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Otology, Rhinology and Laryngology, η χρήση ψεκασμού οξυμεταζολίνης για περισσότερο από 3 ημέρες μπορεί να οδηγήσει σε πολύπλοκες αλλαγές στη ρινική επένδυση με αύξηση των κυττάρων που παράγουν βλέννα και μείωση Η ικανότητα καθαρισμού της βλέννας από τη μύτη. Η δυσκολία εκκαθάρισης της ρινικής βλέννας συμβάλλει στη συνεχιζόμενη συμφόρηση.

Αυξημένη ρινική ευαισθησία

Η κατάχρηση τοπικών ρινικών αποσυμφορητικών όπως το Afrin μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ρινική ευαισθησία σε ερεθιστικά, σημειώνει το ιατρικό κείμενο 2016 “Basic Clinical Radiobiology”. Τα κοινά ερεθιστικά περιλαμβάνουν τον καπνό του τσιγάρου, τα αρώματα, τα χημικά καθαρισμού και τις αλλεργίες που προκαλούν οι αερομεταφερόμενοι, όπως η γύρη, η μούχλα και η επιδερμίδα. Η επανειλημμένη διέγερση των ρινικών αγγείων σε συστολή προωθεί την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών που μπορούν να αυξήσουν τη ρινική ευαισθησία και τα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της ρινικής συμφόρησης, του φτάρνισμα και της κνησμού στο εσωτερικό της μύτης.

Ρινική Φλεγμονή

Η παρατεταμένη χρήση του Afrin πέραν των συνιστώμενων 3 ημερών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ρινίτιδα, προειδοποιεί το κείμενο του 2009 «Ρινολογία και περιποίηση προσώπου πλαστική χειρουργική». Η ρινίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή των ιστών στο εσωτερικό της μύτης, οδηγώντας σε ερυθρότητα, οίδημα και αυξημένη ευθραυστότητα. Η ρινίτιδα λόγω υπερβολικής χρήσης του ρινικού αποσυμφορητικού ψεκασμού προκαλείται από την επανειλημμένη συστολή των ρινικών αιμοφόρων αγγείων. Για να αντισταθμιστεί, τα αιμοφόρα αγγεία αποκτούν λιγότερο ανταπόκριση στο φάρμακο και ανοίγουν ευρέως καθώς το φάρμακο φθείρεται. Αυτή η διαστολή της ριπής των ρινικών αιμοφόρων αγγείων και η σχετική διόγκωση των ιστών οδηγούν σε συνεχή ταλαιπωρία. Ο εύθραυστος ιστός στο εσωτερικό της μύτης μπορεί να σπάσει και να αιμορραγήσει, οδηγώντας σε αιμορραγίες από τη μύτη ή αιμοραγεί βλέννα με φυσώντας τη μύτη.

Προειδοποιήσεις και προφυλάξεις

Ενώ το φάρμακο σε ψεκασμό Afrin παραμένει κυρίως στους ιστούς που φέρουν τη μύτη, μερικοί μπορούν να απορροφηθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συστολή των αιμοφόρων αγγείων και άλλες επιδράσεις σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο σε άτομα με ορισμένες ασθένειες. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε το Afrin αν είστε έγκυος ή θηλάζετε ή αν έχετε – Υψηλή αρτηριακή πίεση – Καρδιακή νόσος – Μεγαλύτερος προστάτης – Γλαύκωμα – Διαβήτης – Θυρεοειδής, νεφρική ή ηπατική νόσος.