Βρώμη και υδατάνθρακες

Ένα ζεστό μπολ με πλιγούρι βρώμης είναι μια διατροφική βάση σε πολλά τραπέζια πρωινού. Η βρώμη είναι ένα σκληρό σιτηρό δημητριακών που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζεται ως ένα νόστιμο φαγητό με πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Σύμφωνα με το MayoClinic.com, η διαλυτή ίνα που υπάρχει στη βρώμη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών ή “κακής” χοληστερόλης. Οι περισσότερες θερμίδες σε βρώμη προέρχονται από υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή αμύλου.

Ένα φλιτζάνι βρώμης ολικής αλέσεως περιέχει 170 θερμίδες. Από αυτές, 20 θερμίδες έχουν τη μορφή λίπους, που ισούται με 2,5 γραμμάρια. Μια μερίδα περιέχει επίσης 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ή 24 θερμίδες. Το πλιγούρι βρώμης παράγει το υπόλοιπο των θερμίδων από υδατάνθρακες. Ένα φλιτζάνι βρώμη περιέχει επίσης 4 γραμμάρια διαιτητικών ινών, τα οποία δεν περιέχουν θερμίδες.

Οι απλοί υδατάνθρακες είναι μόρια μονού σακχάρου, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Η σακχαρόζη είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από ίσα μέρη γλυκόζης και φρουκτόζης. Οι πολυσακχαρίτες είναι μακριές αλυσίδες μορίων σακχάρου. Ονομάζονται επίσης πολύπλοκοι υδατάνθρακες, δεν έχουν γλυκιά γεύση. Το άμυλο είναι ένας πολύπλοκος υδατάνθρακας που υπάρχει στα φυτικά τρόφιμα όπως οι πατάτες και τα φασόλια. Η βρώμη είναι επίσης υψηλή σε άμυλο.

Από τα 34 g υδατανθράκων σε μια μερίδα βρώμης, 33 g είναι άμυλο. Το υπόλοιπο 1 g έχει τη μορφή σακχαρόζης. Το σώμα σας χειρίζεται το άμυλο και τη σακχαρόζη διαφορετικά.

Επειδή η σακχαρόζη είναι ένα μικρό μόριο, το σώμα σας το διασπά εύκολα. Στο μικρό σας έντερο, το ένζυμο σουκράση διασπά τη σακχαρόζη στη γλυκόζη και τη φρουκτόζη, τα οποία απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματός σας για να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια από τα κύτταρα σας. Το άμυλο είναι ένα μεγαλύτερο μόριο από τη σακχαρόζη και απαιτεί τη δουλειά πολλών ενζύμων, αρχίζοντας με το ένζυμο σιαλική αμυλάση, που υπάρχει στο σάλιο σας και κορυφώνεται στο λεπτό έντερο, όπου συμπληρώνουν τα ένζυμα. Επειδή το άμυλο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει από τη σακχαρόζη, παρέχει σταθερά επίπεδα ενέργειας για να σας κρατήσει ικανοποιημένους μεταξύ των γευμάτων.

Θερμίδες σε Βρώμη

Τύποι υδατανθράκων

Υδατάνθρακες σε βρώμη

Σακχαρόζη έναντι αμύλου