Διατροφή αναστροφής ιλεοστομίας

Μια ειλεοστομία είναι μια χειρουργική επέμβαση που δημιουργεί ένα άνοιγμα από το λεπτό έντερο προς το εξωτερικό του σώματός σας, συνήθως μέσα από τη μία πλευρά του κορμού σας. Αυτό το άνοιγμα, επίσης γνωστό ως στόμιο, επιτρέπει στα σωματικά απόβλητα να περάσουν σε μια εξωτερική σακούλα ή θήκη. Μετά από μια χρονική περίοδο με το στόμα, ο γιατρός σας μπορεί να αποφασίσει ότι θα πρέπει να έχετε την ιλεοστομία αναστρέψιμη και να επιστρέψετε σε ένα φυσιολογικό πρότυπο απέκκρισης μέσω του γαστρεντερικού σας συστήματος.

Λειτουργία

Η διαδικασία της ειλεοστομίας ουσιαστικά αναδιατάσσει έναν βρόχο του εντέρου σας στο άνοιγμα του στήθους που δημιουργείται στην επιφάνεια του δέρματος. Σε μια αναστροφή της ιλεοστομίας, η δρομολόγηση του εντέρου αποκαθίσταται στην λειτουργία της προ-ειλεοστομίας – μετά την ειλεοτομία, η τροφή σας θα ταξιδέψει μέσα από το στομάχι και τα έντερα και θα εκκρίνεται μέσω του πρωκτού. Αντί να απορρίπτετε τα σωματικά απόβλητα μέσα από μια τσάντα ή μια θήκη που συνδέεται με τη στοματική σας συσκευή, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε κανονικά την τουαλέτα.

Expert Insight

Το τεύχος Ιανουαρίου 2010 του “Annals of the Royal College of Surgeons of England” αναφέρει τα αποτελέσματα μιας μελέτης σχετικά με την αναστροφή της ειλεοστομίας του βρόχου και την ανάκαμψη των ασθενών. Εξετάζοντας συνολικά 80 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αντιστροφή της ελεοστομίας μεταξύ 2001 και 2006, η μελέτη διαπίστωσε ότι εννέα στους 10 ασθενείς ήταν σε θέση να φάσουν μια σταθερή διατροφή εντός δύο ημερών από τη χειρουργική επέμβαση. Συνολικά, το ένα τέταρτο των ασθενών εμφάνισε κάποιες επιπλοκές που σχετίζονται με τη χειρουργική επέμβαση, με τη μόλυνση των πληγών και την απόφραξη του λεπτού εντέρου που είναι τα πιο κοινά προβλήματα.

Παρενέργειες

Μετά την χειρουργική επέμβαση αντιστροφής της ελεοστομίας, είναι συνηθισμένο να παρατηρήσετε κάποια διαταραχή στις ρουτίνες του πεπτικού σας συστήματος. Για το χρονικό διάστημα που είχατε την ιλεοστομία, το κάτω μέρος του εντέρου σας – το κόλον – δεν παίζει ρόλο στην επεξεργασία των σωματικών αποβλήτων, καθώς παρακάμπτεται από τη στομία. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να επανέλθει η λειτουργία του παχέος εντέρου στο κανονικό. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν μεταχειρουργική αιμορραγία στο πεπτικό σύστημα και την ανάγκη να επισκέπτονται την τουαλέτα συχνά όλη την ημέρα.

Πρόληψη / Λύση

Το MedlinePlus συνιστά να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα ενώ το σύστημά σας αναπροσαρμόζεται μετά από χειρουργική επέμβαση ελεοστομίας ή ελεοστομίας. Εάν τρώτε πέντε ή έξι μικρά γεύματα την ημέρα, πίνετε τουλάχιστον έξι έως οκτώ φλιτζάνια υγρών καθημερινά και μασάτε καλά το φαγητό σας. Αυτά τα μέτρα θα πρέπει να μειώνουν τα πεπτικά προβλήματα μετά από χειρουργική επέμβαση. Τα κόκκινα χρωματιστά τρόφιμα μπορούν να δώσουν την εντύπωση ότι μπορεί να αιμορραγείτε – είναι καλύτερα να αποφύγετε τρόφιμα όπως τεύτλα, κόκκινες πιπεριές, ποτά κερασιού ή προϊόντα ντομάτας μετά από χειρουργική επέμβαση, ώστε να μπορείτε να διακρίνετε μεταξύ κοκκινίλα στα κόπρανα και εντερική αιμορραγία.

Προειδοποίηση

Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές, και η χειρουργική επέμβαση αντιστροφής της ειλεοστομίας δεν αποτελεί εξαίρεση. Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας αν υποψιάζεστε ότι έχετε μετεγχειρητική αιμορραγία, λοίμωξη ή άλλες επιπλοκές. Παρακολουθήστε τα σημάδια που μπορεί να σας αφυδατωθούν και ζητήστε ιατρική συμβουλή εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή επίμονη διάρροια.