Είναι ασφαλές ασπαρτικό οξύ σε πρωτεΐνες;

Τα συμπληρώματα ασπαρτικού οξέος θεωρούνται ασφαλή για όλους εκτός από έγκυες γυναίκες και βρέφη. Ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το ασπαρτικό οξύ σε ένα κούνημα πρωτεΐνης, θυμηθείτε ότι είναι μόνο μια πηγή αυτού του αμινοξέος στη διατροφή σας. Εάν ακολουθήσετε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, παίρνετε άλλα συμπληρώματα που περιέχουν ασπαρτικό οξύ ή το πρωτεϊνικό σας κούνηγμα εμπλουτίζεται με επιπλέον ασπαρτικό οξύ, θα μπορούσατε να καταναλώσετε ένα ανθυγιεινό ποσό. Το ασπαρτικό οξύ γίνεται τοξικό στα νεύρα εάν τα επίπεδα του υπερβολικά υψηλά, οπότε μιλήστε στο γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τα συμπληρώματα για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή για εσάς.

Επισκόπηση ασπαρτικού οξέος

Το ασπαρτικό οξύ υπάρχει σε δύο μορφές: L-ασπαρτικό οξύ και D-ασπαρτικό οξύ. Οι δύο μορφές μοιράζονται τα ίδια χημικά συστατικά, αλλά τα μεμονωμένα σωματίδια συνδέονται διαφορετικά. Ως αποτέλεσμα, τα L- και D-ασπαρτικό οξύ σχηματίζουν εικόνες καθρέφτη το ένα από το άλλο. Αυτή η αλλαγή στη δομή καθορίζει τις εργασίες που εκτελεί το καθένα · Το σώμα σας χρησιμοποιεί L-ασπαρτικό οξύ για την κατασκευή πρωτεϊνών, την παραγωγή ενέργειας και την αποτοξίνωση των υποπροϊόντων αμμωνίας που απομένουν από το μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Το D-ασπαρτικό οξύ βοηθά στην τόνωση συγκεκριμένων νευρικών παρορμήσεων που επηρεάζουν τη μάθηση και τη μνήμη. Επίσης προκαλεί την απελευθέρωση ορμονών, όπως η αυξητική ορμόνη και η τεστοστερόνη.

Πιθανές ανησυχίες

Μερικοί νευροδιαβιβαστές στο κεντρικό νευρικό σας σύστημα αναστέλλουν τις παρορμήσεις των νεύρων. Άλλοι νευροδιαβιβαστές, συμπεριλαμβανομένου του ϋ-ασπαρτικού οξέος, ενισχύουν ή πυροδοτούν νευρικές ωθήσεις. Εάν τα επίπεδα αυτών των διεγερτικών νευροδιαβιβαστών είναι πολύ υψηλά και εκτός ισορροπίας, μπορούν να γίνουν τοξικά και να βλάψουν τα νεύρα. Τα πρωτεϊνικά κούνημα μπορεί να περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, το οποίο παρασκευάζεται από ασπαρτικό οξύ. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ασπαρτάμης σε μια στιγμή θα προκαλέσει προσωρινά αύξηση των επιπέδων ασπαρτικού οξέος στο αίμα. Ωστόσο, η ποσότητα ασπαρτάμης που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να συνεισφέρει αρκετό ασπαρτικό οξύ για να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων, σύμφωνα με μια έκθεση του 2007 για τις κρίσιμες αναθεωρήσεις στην τοξικολογία.

Κριτικές ασφαλείας

Η ασφάλεια του ασπαρτικού οξέος έχει μελετηθεί περισσότερο από πολλά άλλα αμινοξέα λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασπαρτάμη. Το ασπαρτικό οξύ δεν προκάλεσε προβλήματα υγείας σε δόσεις που ήταν δύο έως τέσσερις φορές υψηλότερες από την ποσότητα που βρέθηκε σε μια τυπική δόση καθαρών συμπληρωμάτων L- και D-ασπαρτικού οξέος, σύμφωνα με μελέτες που αναφέρθηκαν από το Ινστιτούτο Ιατρικής · Βρέφη και έγκυες Οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν όλες τις συμπληρωματικές μορφές ασπαρτικού οξέος. Η έρευνα έχει δημιουργήσει αντικρουόμενα αποτελέσματα, αλλά μερικές μελέτες που χρησιμοποιούν ζώα, διαπίστωσαν ότι τα νεύρα που έχουν υποστεί βλάβη από ασπαρτικό οξύ στους εγκεφάλους των βρεφών.

Ασπαρτικό οξύ σε πρωτεϊνικά σέικ

Εάν το κούνημα πρωτεϊνών σας εμπλουτιστεί με ασπαρτικό οξύ, το ποσό που προστίθεται θα είναι στην ετικέτα, αλλά αυτό δεν αντανακλά το συνολικό περιεχόμενο. Οποιοδήποτε ασπαρτικό οξύ από την καζεΐνη, το τυρόγαλο ή την πρωτεΐνη σόγιας στο συμπλήρωμα δεν αναφέρεται ξεχωριστά στα στοιχεία της διατροφής. Το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. αναφέρει ότι η γενετική σόγια πρωτεΐνη με βάση σόγια έχει 3 γραμμάρια ασπαρτικού οξέος σε μία σέσουλα. Ένα φλιτζάνι καθαρού ξηρού ορού γάλακτος παρέχει 2 γραμμάρια ασπαρτικού οξέος. Ενώ το USDA δεν αναφέρει μεμονωμένη πρωτεΐνη καζεΐνης, μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για την ποσότητα ασπαρτικού οξέος που μπορεί να περιέχει με βάση το συνηθισμένο γάλα. Ένα ολόκληρο τετράγωνο γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ενισχυμένο με επιπλέον πρωτεΐνη έχει μόνο 3 γραμμάρια ασπαρτικού οξέος. Συγκριτικά, το Ινστιτούτο Ιατρικής σημείωσε ότι 8 γραμμάρια ασπαρτικού οξέος ημερησίως δεν προκάλεσαν δυσμενείς επιπτώσεις.