Είναι βαλσαμικό ξύδι ανθυγιεινό;

Βαλσαμικό ξύδι είναι ένας παχύς, έντονα αρωματισμένος τύπος ξιδιού που παράγεται από σταφύλια. Το βαλσαμικό ξύδι είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλών λιπαρών σε πολλές άλλες επεξεργασμένες σάλτσες σαλάτας και αποτελεί πηγή αρκετών σημαντικών θρεπτικών ουσιών, ωστόσο είναι επίσης υψηλή σε ζάχαρη. Όπως και πολλά τρόφιμα, επομένως, θα πρέπει να καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες ως μέρος μιας υγιούς, ισορροπημένης διατροφής.

Ένα φλιτζάνι βαλσάμικο ξύδι περιέχει 224 θερμίδες, που είναι περίπου το 11% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης ενός τυπικού ατόμου. Το ξύδι δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη. Περιέχει 58,7 mg νατρίου, το οποίο είναι μόλις 2,4% μιας τυπικής καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης. Σύμφωνα με την American Heart Association, τα περισσότερα άτομα καταναλώνουν υπερβολικό νάτριο, αυξάνοντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις. Η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο όπως το βαλσαμικό ξύδι μπορεί να συμβάλει στη μείωση αυτού του κινδύνου.

Το ξύδι περιέχει 43,4 γραμμάρια υδατανθράκων, ή 14,5 τοις εκατό μιας τυπικής καθημερινής απαίτησης, και καμία διαιτητική ίνα. Περιέχει 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι περίπου 2,5 τοις εκατό μιας τυπικής καθημερινής απαίτησης. Περιέχει 38,1 γραμμάρια ζάχαρης, ή 76,2 τοις εκατό μιας τυπικής ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης – της κύριας αρνητικής διατροφής στο βαλσαμικό ξύδι. Σύμφωνα με την American Heart Association, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους, παχυσαρκίας και συναφών συνθηκών υγείας.

Το βαλσαμικό ξύδι περιέχει περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο μέταλλο, με 285,6 γραμμάρια θρεπτικής ουσίας ανά μερίδα ξιδιού. Αυτό είναι πάνω από 8 τοις εκατό μιας τυπικής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης καλίου. Σύμφωνα με την Medline Plus από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το κάλιο είναι μια θρεπτική ουσία που το σώμα σας χρησιμοποιεί για πολλούς διαφορετικούς σκοπούς. Αυτές περιλαμβάνουν τη βοήθεια στην κατασκευή μυών από την πρωτεΐνη που τρώτε, βοηθώντας τη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια και συμβάλλοντας στην σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Κάθε μερίδα βαλσαμικού ξύδι περιέχει επίσης 68,9 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, το οποίο είναι σχεδόν 7 τοις εκατό από μια τυπική συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου, 48,5 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου, το οποίο είναι σχεδόν 5 τοις εκατό μιας τυπικής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φωσφόρου και 1,8 χιλιοστόγραμμα σιδήρου, Είναι πάνω από 10 τοις εκατό μιας τυπικής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου.

Θερμίδες, λίπος, χοληστερόλη και νάτριο

Υδατάνθρακες, ζάχαρη και πρωτεΐνη

Κάλιο

Άλλα Ορυκτά