Είναι μια συνολική χοληστερόλη 260 κακών;

Παρόλο που μπορεί να φοβηθείτε τη χοληστερόλη, δεδομένης της συσχέτισης της με την καρδιακή νόσο, βοηθά πραγματικά στην υγιή λειτουργία του σώματός σας, παράγοντας ορμόνες, χτίζοντας τους κυτταρικούς ιστούς και προστατεύοντας τα νεύρα σας. Προβλήματα προκύπτουν όταν πολύ μεγάλο μέρος αυτής της ουσίας κυκλοφορεί μέσω του αίματός σας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Ο γιατρός σας το καθορίζει μετρώντας την ποσότητα χοληστερόλης στο σύστημά σας · εάν τα επίπεδα σας υπερβαίνουν τις υγιείς ποσότητες, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.

Από τον Απρίλιο του 2011, περίπου 102 εκατομμύρια ενήλικες στην Αμερική έχουν επίπεδα χοληστερόλης πάνω από 200 mg ή υψηλότερα · 35 εκατομμύρια από αυτούς έχουν συνολικά επίπεδα χοληστερόλης πάνω από 240 mg / dL, τοποθετώντας τους σε υψηλό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με την American Heart Association . Ένα συνολικό επίπεδο χοληστερόλης 240 ή μεγαλύτερο θεωρείται πολύ υψηλό. Μια συνολική χοληστερόλη 260 σας τοποθετεί στη ζώνη κινδύνου, αλλά πόσο μεγάλη είναι και ο κίνδυνος από τα επιμέρους επίπεδα χοληστερόλης σας.

Η ολική χοληστερόλη είναι η μέτρηση όλων των λιπών στην κυκλοφορία του αίματός σας. Μια συνολική χοληστερόλη 240 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά το διπλάσιο του ποσού ενός ατόμου με υγιές επίπεδο, οπότε αν το επίπεδο σας είναι 260, αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά ο γιατρός σας θεωρεί το λόγο της αυξημένης ολικής χοληστερόλης σας. Εάν είναι λόγω της υψηλής LDL, ή της κακής χοληστερόλης, ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις είναι πιθανός. Ωστόσο, η HDL σας, ή καλή χοληστερόλη, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ολικής χοληστερόλης σας, καθώς η HDL χοληστερόλη πρέπει να είναι υψηλή για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Εάν τα υψηλά επίπεδα HDL είναι ο λόγος πίσω από την υψηλή ολική χοληστερόλη, ο γιατρός σας συνήθως δεν θα ανησυχεί γιατί η HDL βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας LDL από το σώμα σας, εξηγεί το FamilyDoctor.org.

Εάν η LDL χοληστερόλη είναι ο λόγος για υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να μειώσει και τα δύο. Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπών, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, των αυγών, των ολικών λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων, των φυτικών ελαίων, του βουτύρου και των κρεατικών οργάνων. Η Κλίβελαντ Κλινική δηλώνει ότι όχι περισσότερο από το 7 τοις εκατό των συνολικών σας θερμίδων θα πρέπει να προέρχεται από κορεσμένα λίπη. Επιλέξτε χωρίς το δέρμα πουλερικά, ψάρι, μη λιπαρά γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο. Εξαλείψτε τα trans-λιπαρά, τα οποία απαντώνται σε εμπορικά ψημένα προϊόντα όπως μπισκότα, κέικ και σνακ. Οι διαλυτές ίνες μπορούν να μειώσουν την LDL κατά 1 τοις εκατό για κάθε 1 έως 2 γρ που τρώτε, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland. Οι πηγές περιλαμβάνουν βρώμη, φρούτα, λαχανικά, φακές και όσπρια.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε τόσο την LDL όσο και τη συνολική χοληστερόλη. Σταματήστε το κάπνισμα για να αποφύγετε τη ζημιά στις αρτηρίες σας Το κάπνισμα επιταχύνει τη σκλήρυνση των αρτηριών, συνθήκη που συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη. Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος ή ομάδες υποστήριξης για να διευκολύνετε το ταξίδι σας. Χάστε επιπλέον κιλά, καθώς η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη πάνε χέρι-χέρι. Όσο περισσότερο βάρος χάσετε, τόσο χαμηλότερη θα είναι η χοληστερόλη σας. Μιλήστε σε έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο ή ζητήστε βοήθεια από το γιατρό σας εάν έχετε έναν δύσκολο χρόνο να σχεδιάσετε μόνοι σας ένα σχέδιο υγιεινής διατροφής. Η αύξηση της δραστηριότητάς σας είναι ίσως η πιο σημαντική πτυχή όταν προσπαθείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης. Μόλις 30 λεπτά κάθε μέρα περπατήματος, ποδηλασίας, πεζοπορίας ή κολύμβησης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά με την πάροδο του χρόνου.

Τα υψηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης συνήθως απαιτούν τακτική παρακολούθηση μέσω εξετάσεων αίματος χοληστερόλης γνωστών ως λιπιδικά προφίλ ή λιπιδικών πάνελ. Ο γιατρός σας θα καθορίσει πόσο συχνά είναι απαραίτητη αυτή η εξέταση, στις περισσότερες περιπτώσεις βασίζεται στο πόσο αποτελεσματικό είναι το θεραπευτικό σας πρόγραμμα. Ο στόχος είναι να μειώσετε το συντομότερο δυνατό τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Στατιστική

Ολική χοληστερόλη ορίζεται

Διαιτητική θεραπεία

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Τακτική παρακολούθηση