Είναι φυσιολογικό να αρρωσταίνετε κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Η κατάθλιψη ή η αρρώστια κατά τη διάρκεια ή μετά την προπόνηση δεν είναι ασυνήθιστη. Εάν είστε εξοικειωμένοι με τις προπονήσεις μετά από μερικές συνεδρίες, η πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας θα πρέπει να μειωθεί. Ωστόσο, άλλοι εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στη ναυτία κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν συνεχίζετε να νοσήζετε τακτικά κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση, ακόμα και μετά από αλλαγές στη ρουτίνα σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες ιατρικές καταστάσεις.

Ενταση

Πολύ έντονες δραστηριότητες, ειδικά αν δεν τους συνηθίζετε, μπορεί να προκαλέσουν ναυτία. Οι αρχάριοι μπορούν να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της άσκησης λόγω ορμονικών αλλαγών, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και αυξημένου καρδιακού ρυθμού. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο για την Άσκηση, είναι καλύτερο να ενσωματώσετε μια περίοδο προθέρμανσης πριν από τη δραστηριότητα, ώστε το σώμα σας να προσαρμοστεί σε δραστηριότητες υψηλότερης έντασης και να μειώσει την πιθανότητα ασθένειας. Εάν βρίσκεστε σε ιδιαίτερα κρύο ή ζεστό κλίμα, παρατείνετε τη ζέστασή σας σε τουλάχιστον 10 λεπτά. Καθώς προσαρμόζετε στη ρουτίνα σας, η ασθένεια θα πρέπει να γίνεται λιγότερο συχνή.

Ωρα για γεύμα

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξάγεται στο περιοδικό Appetite, οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αισθάνονται ναυτία όταν ασκούν σε νηστεία ή αμέσως μετά το φαγητό. Η ναυτία αυξάνεται περαιτέρω εάν η δραστηριότητα είναι πολύ έντονη ή το 70 έως 80% του αποθεματικού καρδιακού ρυθμού ενός ατόμου, το οποίο μετρά τη διαφορά μεταξύ του καρδιακού ρυθμού ηρεμίας και του εκτιμώμενου μέγιστου καρδιακού ρυθμού. Η ελάχιστη ποσότητα ναυτίας είναι παρούσα κατά τη διάρκεια άσκησης ελαφριάς έως μέτριας έντασης – περίπου 50 έως 60% του αποθεματικού καρδιακού ρυθμού – άρχισε μία ώρα μετά το φαγητό. Συνιστάται να τρώτε ένα μικρό γεύμα τουλάχιστον μία ώρα πριν από την άσκηση για να αποτρέψετε την ασθένεια.

Ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες

Όταν είστε αφυδατωμένοι ή υπερ-ενυδατωμένοι, οι ηλεκτρολύτες σας είναι ασύμμετροι. Αυτό μπορεί να διαταράξει το γαστρεντερικό σας ίχνος και να προκαλέσει ασθένεια. Οι πρωταρχικοί σας ηλεκτρολύτες που καθίστανται ανισόρροποι μέσω της απώλειας νερού είναι το κάλιο και το νάτριο. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι σωστά, το Competitor Network συνιστά να ζυγίζετε τον εαυτό σας πριν και αμέσως μετά από μια κανονική προπόνηση για τον προσδιορισμό της απώλειας υγρών. Το βάρος που χάνετε είναι μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής που περιέχουν νάτριο. Πίνετε τέσσερις ουγγιές νερού για κάθε 15 λεπτά δραστηριότητας για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας ή ασκήσεων που διαρκούν περισσότερο από μία ώρα, πιείτε ένα ποτό ηλεκτρολύτη για να διατηρήσετε τα επίπεδα νατρίου σας κανονικά.

Ναυτία

Μερικοί άνθρωποι απλά αισθάνονται ασθένεια κίνησης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εάν η ρουτίνα άσκησης περιλαμβάνει κυκλώματα με πολλές αλλαγές στο επίπεδο, κινήσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω και επιρρεπείς σε επιρρεπείς θέσεις, σκεφτείτε να αλλάξετε τη σειρά των ασκήσεων σας. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή παίρνετε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, οι αλλαγές στο επίπεδο μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και πιθανόν να αυξήσουν την ασθένεια. Δοκιμάστε να στεγάζετε ασκήσεις που ακολουθούνται από ασκήσεις καθισμένες ή ύπτια και τελειώστε με ασκήσεις προσβολής.