Εξάνθημα πίσω από τα αυτιά στα βρέφη

Ένα εξάνθημα που εμφανίζεται οπουδήποτε στο σώμα ενός μικρού βρέφους μπορεί να είναι τρομακτικό. Ωστόσο, ένα εξάνθημα που εμφανίζεται πίσω από τα αυτιά ενός μωρού συχνά μπορεί να αναγνωριστεί ως μια ιδιαίτερη, θεραπεύσιμη πάθηση. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε πάθηση του δέρματος, είναι σημαντικό να σημειώσετε άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό, και να συμβουλευτείτε παιδίατρο για πιο ακριβή αξιολόγηση.

Ιλαρά

Το εξάνθημα ιλαράς ξεκινάει συνήθως πίσω από τα αυτιά ως επίπεδα κόκκινα σημεία και στη συνέχεια ταξιδεύει κάτω από το υπόλοιπο σώμα. Η ιλαρά είναι στην πραγματικότητα μια αναπνευστική λοίμωξη, αν και τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά της είναι τα κόκκινα σημεία στο δέρμα. Άλλα σημεία της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, ρινική καταρροή και βήχα. Η ιλαρά έχει ένα εμβόλιο, επομένως είναι πολύ λιγότερο κοινό από ό, τι στο παρελθόν, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ιλαρά: εάν το βρέφος σας συμβάλλει στην ιλαρά, ο ιός πρέπει να τρέξει την πορεία του.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Μια φλεγμονή του τριχωτού της κεφαλής ή των αυτιών, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής πίσω από τα αυτιά, μπορεί να είναι σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Η κατάσταση του δέρματος μπορεί να παρουσιαστεί ως εξανθήματα ή λιπαρά εξάνθημα ή μπορεί να εμφανιστεί ως κοκκινωπό δέρμα. Είναι επίσης γνωστό ως “καπάκι λίκνου” και θεωρείται ότι είναι ένας συνδυασμός λιπαρότητας του δέρματος και η παρουσία μαγιάς που ονομάζεται malessizia. Σπάνια καθαρισμοί ή η χρήση προϊόντων μπάνιου που περιέχουν αλκοόλ μπορεί να συμβάλουν στο πρόβλημα. Ένα φαρμακευτικό σαμπουάν συχνά μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά αν παραμείνει, μπορεί να χρειαστεί να συμβουλευθείτε έναν γιατρό.

Ρουμπέλα

Επίσης γνωστή ως γερμανική ιλαρά, η ερυθρά είναι παρόμοια αλλά διαφέρει από την τυπική ιλαρά. Εκτός από ένα εξάνθημα που μπορεί να ξεκινήσει στο πρόσωπο, στον αυχένα ή πίσω από τα αυτιά, η ερυθρά σήμανση χαρακτηρίζεται από πρησμένους αδένες πίσω από τα αυτιά, πυρετό, πονοκέφαλο, αρθρώσεις αρθρώσεων και ρινική καταρροή. Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν λίγες μέρες, αν όμως μια έγκυος γυναίκα αναπτύξει ερυθρά, μπορεί να της χορηγηθούν αντιβιοτικά για να μειώσει τις επιπτώσεις της νόσου σε αυτήν και στο μωρό της.

Θεραπεία

Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι προκαλεί το εξάνθημα, συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, όπως ο παιδίατρος ή μια νοσοκόμα. Σε γενικές γραμμές, οτιδήποτε δροσίζει το δέρμα και ανακουφίζει από κάποια κνησμό, όπως ένα δροσερό, υγρό απορροφητικό, μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον, ανάλογα με την καθοδήγηση του παιδίατρου σας, μπορεί να βοηθήσει και ένα αντιισταμινικό φάρμακο.