Ηπατική λειτουργία και χορτοφαγική διατροφή

Αν και δεν παίρνει πάντα μεγάλη προσοχή, το συκώτι έχει πολλές βασικές λειτουργίες για το σώμα. Το συκώτι μπορεί να καταστραφεί με βάση τα είδη των τροφίμων που τρώτε κάθε μέρα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Επιπλέον, η επιλογή υγιεινών τροφών, όπως μέσω της χορτοφαγίας, μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη στο συκώτι, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας του για να βοηθήσει στην πέψη ορισμένων τύπων τροφίμων.

Ηπατική λειτουργία

Το συκώτι είναι σημαντικό για τη διαλογή μέσω του αίματος, την εξάλειψη των χημικών ουσιών και τη διάσπαση των θρεπτικών ουσιών ώστε να μετατραπούν σε χρήσιμες μορφές για το σώμα. Το ήπαρ λειτουργεί επίσης ως φίλτρο για τα απόβλητα, τα οποία εκκρίνονται στη χολή. Στη συνέχεια η χολή καταστρέφει τα λίπη ώστε να απορροφηθούν. Το ήπαρ έχει πολλές άλλες βασικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής χοληστερόλης, μετατρέποντας την περίσσεια γλυκόζης σε μορφή που μπορεί να αποθηκευτεί αργότερα και να ελέγξει την πήξη του αίματος.

Πρωτεΐνη

Μέρος της λειτουργίας του ήπατος είναι να αφαιρέσει τα αμινοξέα και να τα αλλάξει σε γλυκόζη ή λίπος. Τα αμινοξέα βρίσκονται σε τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες. Όταν τρώτε μια σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης κάθε μέρα, το ήπαρ πρέπει να εργαστεί σκληρά για να επεξεργαστεί αυτά τα αμινοξέα. Ενώ η πρωτεΐνη είναι σημαντική, οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν τις Δυτικές διατροφές λαμβάνουν πολύ περισσότερη πρωτεΐνη από ότι χρειάζονται οι οργανισμοί τους κάθε μέρα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Χρειάζεστε μόνο αρκετή πρωτεΐνη για να καλύψετε το 10 με 30% των ημερήσιων θερμίδων σας. Η πρωτεΐνη προέρχεται από πηγές όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η σόγια.

Φυτοφαγία

Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη χορτοφαγική δίαιτα είναι εκείνοι που δεν τρώνε ζωικά προϊόντα και η χορτοφαγία έχει παραλλαγές, οι οποίες αποκλείουν ορισμένους τύπους ζωικών τροφών. Για παράδειγμα, ένας χορτοφάγος λακτο-ωβο μπορεί να τρώει φυτικές τροφές, γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά αποφεύγει το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Εναλλακτικά, ένα vegan εξαλείφει όλα τα προϊόντα με βάση τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των αυγών και του κρέατος. Ενώ οι χορτοφάγοι μπορούν ακόμα να πάρουν πρωτεΐνη από πηγές όπως σόγια ή φασόλια, η συνολική πρόσληψη τους είναι χαμηλότερη από αυτή ενός τυπικού ανθρώπου που τρώει το κρέας. Έτσι, τα συκώτια των χορτοφάγων δεν είναι τόσο υπερφορτωμένα με αμινοξέα, όπως αυτά του ατόμου με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Η συνολική ηπατική λειτουργία θα μπορούσε να είναι καλύτερη μεταξύ των χορτοφάγων εξαιτίας της μειωμένης πρόσληψης πρωτεϊνών.

Αλκοολική παχιά ηπατική νόσο

Η μη αλκοολούχα λιπώδης ηπατική νόσο αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκαλεί συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, με αποτέλεσμα βλάβη που δεν σχετίζεται με υπερβολική πρόσληψη αλκοόλ. Το συκώτι δεν είναι σε θέση να αφαιρέσει λίπη, τα οποία καταλήγουν να συλλέγονται στον ιστό του ήπατος. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο αυτή περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τη υψηλή χοληστερόλη και τον διαβήτη τύπου 2. Οι χορτοφάγοι ενδέχεται να έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπαρή ηπατική νόσο που σχετίζεται με τη διατροφή επειδή η πρόσληψη κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης τείνουν να είναι χαμηλότερες από εκείνες που τρώνε ζωικά προϊόντα. Οι φυτικές τροφές δεν περιέχουν χοληστερόλη και τα χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπών μεταξύ των φρούτων και των λαχανικών ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία σε μια χορτοφαγική διατροφή.