Κεχρί και κινήσεις του εντέρου

Σε 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα, το κεχρί είναι μια καλή επιλογή για να βοηθήσει τους χορτοφάγους να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνες. Είναι χωρίς γλουτένη, έτσι οι πάσχοντες από κοιλιοκάκη μπορούν να απολαύσουν χωρίς φόβο εντερικής βλάβης και σύμφωνα με το USDA Nutrient Data Laboratory, η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και λουτεΐνη τον καθιστά θρεπτικό. Εάν πάσχετε από συχνές παθήσεις του εντέρου, συμπεριλαμβανομένου του κεχρί ως κανονικού μέρους της διατροφής σας, μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.

Ολικής αλέσεως

Το κεχρί τρώγεται ως δημητριακά ολικής αλέσεως, δηλαδή τρώμε το φύτρο, το ενδοσπέρμιο και το πίτουρο μαζί. Σε αντίθεση με το άσπρο ρύζι, το καλαμπόκι ή την βρώμη, η κεχρί επεξεργάζεται ελάχιστα. Το κεχρί περιέχει περισσότερες ίνες από ό, τι οι περισσότεροι επεξεργασμένοι κόκκοι, με περίπου 2 γραμμάρια ίνας ανά μερίδα φλιτζανιών, αλλά όχι τόσα άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως. Το Quinoa, για παράδειγμα, έχει 5,2 γραμμάρια ίνας ανά φλιτζάνι. Σύμφωνα με το MayoClinic.com, οι ίνες ωφελούν το καρδιαγγειακό σας σύστημα και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του διαβήτη ως κανονικού μέρους της διατροφής σας.

Ινα

Είτε πάσχετε από δυσκοιλιότητα είτε διάρροια, μια επαρκής πρόσληψη ινών μπορεί να βοηθήσει στην παροχή ανακούφισης. Αντί να διεγείρει ή να επιβραδύνει τα έντερα, η ίνα ρυθμίζει και τις δύο συνθήκες για να επιστρέψει η κανονικότητα του εντέρου, σύμφωνα με το MayoClinic.com. Αδιάλυτες ίνες προσθέτουν χύμα στο σκαμνί, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην κίνηση ενός αργού εντέρου ή να βοηθήσει να προσθέσει μορφή σε χαλαρό σκαμνί. Η διαλυτή ίνα μετατρέπεται σε ένα πήκτωμα στο έντερο, το οποίο μπορεί να λιπαίνει μια ξηρή πεπτική οδό ή να καταπραΰνει ένα φλεγμονώδες. Όπως και οι περισσότεροι κόκκοι, ο κεχρί περιέχει και τους δύο τύπους ινών. Όταν εργάζονται μαζί σε επαρκείς ποσότητες, τα έντερά σας μπορεί να λειτουργούν πιο ομαλά και προβλέψιμα.

Αντιφλεγμονώδες

Σύμφωνα με τη συμβουλή σεφ και διατροφής Rebecca Katz, κεχρί έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η εντερική επένδυση μπορεί να ερεθιστεί από καταστάσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη ή οι αντιδράσεις στα φάρμακα. Η φλεγμονή προκαλεί κοιλιακό άλγος και μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια. Αν και δεν υποκαθιστούν την ιατρική φροντίδα, τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως το κεχρί, μπορούν να συμβάλλουν στη διαδικασία επούλωσης και να συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας ή της σοβαρότητας των συμπτωμάτων.

Συμπεριλαμβανομένου του Millet

Εάν η πρόσληψη ινών σας είναι χαμηλή, αυξήστε σταδιακά. Διαφορετικά, μπορεί να αντιμετωπίσετε αέρια, φούσκωμα, μετεωρισμός και προσωρινή επιδείνωση της κατάστασης του εντέρου σας. Ξεκινήστε αντικαθιστώντας τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες με υποκατάστατα πλούσια σε φυτικές ίνες. Αντί του πολτοποιημένου πατάτας, δοκιμάστε κεχρί. Μαγειρέψτε το σαν ρύζι για ένα χνουδωτό πιάτο ή προετοιμάστε το σαν ριζότο για ένα πιο κρεμώδες πιάτο. Μπορεί να αντικαταστήσει το αραβοσιτάλευρο σε ποληντά ή να δοκιμάσει ένα δημητριακό για το πρόγευμα κεχρί. Εάν τα προβλήματα του εντέρου σας είναι σοβαρά ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για θεραπεία.