Λίστα των τοξικών συστατικών που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα βιταμινών

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ή FDA, εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως λαμβάνουν βιταμίνες για να συμπληρώσουν τη δίαιτά τους ή για πιθανά οφέλη για την υγεία. Δυστυχώς, μπορεί να είναι επικίνδυνο να καταναλώσετε λάθος τύπους, ποσότητες ή μάρκες συμπληρωμάτων βιταμινών. Ορισμένες βιταμίνες περιλαμβάνουν τοξικά συστατικά που μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας. Για να αποφύγετε πιθανούς κινδύνους για την υγεία, αγοράστε βιταμίνες από αξιόπιστους κατασκευαστές που εγγυώνται την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Επίσης, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για ποιες βιταμίνες μπορεί να είναι σωστές για εσάς.

Συνθετικές βιταμίνες

Όλες οι βιταμίνες δεν δημιουργούνται ίσες. Οι συνθετικές βιταμίνες δημιουργούνται χρησιμοποιώντας χημικές ενώσεις που δεν απαντώνται στη φύση. Ενώ δεν είναι εντελώς κακό για σας, το σώμα σας δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, όπως μπορούν φυσικές βιταμίνες, οι οποίες περιέχουν συστατικά από τα φυτά ή τα τρόφιμα. Ορισμένες από τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βάση για αυτές τις βιταμίνες περιλαμβάνουν νικοτίνη, πίσσες άνθρακα και αλόξες, οι οποίες είναι τοξικές ουσίες. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Βιολογικών Καταναλωτών, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε συνθετική μορφή, καθώς μπορούν να δημιουργηθούν στους λιπώδεις ιστούς και στο συκώτι του σώματός σας. Επειδή είναι αφύσικες ουσίες που το σώμα σας δεν μπορεί εύκολα να μεταβολιστεί, η αποθήκευση αυτών των βιταμινών μπορεί να είναι δυνητικά τοξική. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες περιλαμβάνουν βιταμίνες Α, D, E και Κ.

Πρόσθετα

Πολλές βιταμίνες περιλαμβάνουν πρόσθετα για τη δημιουργία της επιθυμητής μορφής, χρώματος, γεύσης ή βάρους. Δυστυχώς, ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συστατικά που φέρουν κινδύνους που υπερβαίνουν κατά πολύ τα οφέλη τους. Όταν επιλέγετε μια βιταμίνη, προσέξτε για συστατικά όπως το στεατικό μαγνήσιο ή το στεατικό οξύ, τα οποία είναι τοξικά ρέουσες ουσίες. Αποφύγετε επίσης τα τοξικά συστατικά όπως το διοξείδιο του πυριτίου, που κάνει τις βιταμίνες να ζυγίζουν περισσότερο και τις “φυσικές γεύσεις”, έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά για το MSG, ένα τοξικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται για να καλύψει ένα συμπλήρωμα κακής γεύσης. Άλλα τοξικά συστατικά περιλαμβάνουν μεθυλοκυτταρίνη, κερί καρναβού και διοξείδιο του τιτανίου.

Ίχνη ορυκτών και μεγαδόσεων

Το Εγχειρίδιο Merck για Επαγγελματίες Υγείας αναφέρει ότι εννέα ιχνοστοιχεία πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες, διότι όλα τα ιχνοστοιχεία είναι τοξικά σε υψηλά επίπεδα. Αυτά τα μέταλλα περιλαμβάνουν χρώμιο, χαλκό, ιώδιο, σίδηρο, φθόριο, μαγγάνιο, μολυβδαίνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Επιπλέον, ορισμένες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, D, E ή K, μπορεί να είναι τοξικές σε μεγάλες μεγαδοσόλες. Το FDA προειδοποιεί ότι τα συμπληρώματα βιταμινών πρέπει να λαμβάνονται μόνο στα συνιστώμενα δοσολογικά ποσά για να αποφεύγονται οι αρνητικές συνέπειες της υπερδοσολογίας.

Βαρέα Μέταλλα και Χημικά

Το Μάρτιο του 2010, το Mateel Environmental Justice Foundation ανέθεσε τη διεξαγωγή δοκιμών σε διάφορα συμπληρώματα ιχθυελαίου. Διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα περιείχαν PCB, μια χημική ουσία που προκαλούσε καρκίνο, η οποία απαγορεύθηκε να χρησιμοποιηθεί το 1979, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στο περιβάλλον. Η ομάδα απαράδεψε τους κατασκευαστές αυτών των συμπληρωμάτων, μεταξύ των οποίων τα CVS Pharmacy, GNC, Τώρα Ομάδα Υγείας, πρωτεΐνη Ωμέγα, Pharmavite, Rite Aid, Solgar και Twin Lab. Ένα άρθρο του Μαΐου του 2010 στο New York Times ανέφερε ότι σχεδόν κάθε φυτικό συμπλήρωμα διατροφής που δοκιμάστηκε σε μια έρευνα του Κογκρέσου περιείχε ιχνοστοιχεία όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το κάδμιο και το αρσενικό. Δεκαέξι από τα 40 συμπληρώματα που εξετάστηκαν περιείχαν επίσης υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το FDA αναφέρει ότι, ενώ η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για διορθωτικές ενέργειες, είναι ευθύνη των κατασκευαστών συμπλήρωμα να εξασφαλίσουν την ασφάλεια. Για το λόγο αυτό, επιλέξτε έναν κατασκευαστή που μπορεί να αποδείξει ότι έχουν γίνει δοκιμές ασφαλείας τόσο για τα συστατικά συμπλήρωμα όσο και για το τελικό προϊόν.