Λόγους για να ζήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει την ισορροπημένη διατροφή, την τακτική άσκηση και την αποτελεσματική διαχείριση του άγχους. Η πραγματοποίηση αυτών των υγιεινών επιλογών κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από τη σωματική σας εμφάνιση – μπορεί επίσης να αυξήσει τόσο το μήκος όσο και την ποιότητα της ζωής σας, ενισχύοντας την ασυλία σας από ασθένειες και διατηρώντας σας συναισθηματικά υγιή.

Η διάθεση και η γνωστική λειτουργία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα ζωής, την παραγωγικότητα και τις υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις. Σύμφωνα με το «American Journal of Psychiatry», μια δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, εξευγενισμένους υδατάνθρακες και αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους στις γυναίκες από μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής που περιλαμβάνει συνδυασμό σύνθετων υδατανθράκων, άπαχων πρωτεϊνών και υγιών λιπών μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία της ψυχικής υγείας.

Η υγεία είναι κάτι περισσότερο από την απουσία ασθένειας. Ένα υγιές σώμα σας ανταμείβει με μια ζωή υπηρεσίας με τη μορφή υψηλών επιπέδων ενέργειας, δύναμης και μακροζωίας. Σύμφωνα με την Science Daily, η άσκηση χαμηλής έντασης μπορεί να μειώσει την κόπωση κατά 65%, ενώ αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας έως και 20%. Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να επιδιώκουν καθημερινά 30 λεπτά μέτριας έντασης αερόβιας άσκησης για βέλτιστη φυσική κατάσταση. Η δραστηριότητα μπορεί να διαδοθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και μπορεί να περιλαμβάνει μικρές αλλαγές όπως η στάθμευση από τις εισόδους ή η λήψη των σκαλοπατιών αντί του ανελκυστήρα.

Οι χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης τύπου ΙΙ και ο καρκίνος είναι ενδημικά στη σημερινή κοινωνία. Ενώ οι παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, είναι ανεξέλεγκτοι, οι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και η αποφυγή επιβλαβών συνηθειών, μπορούν να προχωρήσουν πολύ στην πρόληψη των ασθενειών. Η κλινική Mayo δηλώνει ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, η άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα και η αποφυγή της χρήσης καπνού μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων – τη συνηθέστερη χρόνια ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κατανάλωση μιας θρεπτικής διατροφής και η τακτική άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου σε άτομα με αυξημένο γενετικό κίνδυνο για την ασθένεια, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου.

Οι υγιείς συνήθειες του τρόπου ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση μιας νεανικής, ελκυστικής εμφάνισης. Για παράδειγμα, η βιταμίνη Α υποστηρίζει το υγιές δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια, ενώ τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και το σελήνιο βοηθούν στην πρόληψη των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες που εμπλέκονται στη διαδικασία γήρανσης. Οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής και η τακτική άσκηση, συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και άλλες δυνητικά επιβλαβείς συνήθειες προάγει μια νεανική εμφάνιση προστατεύοντας από βλάβες που μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματός σας.

Ψυχική υγεία

Ενέργεια και αντοχή

Πρόληψη ασθενειών

Ομορφιά και εμφάνιση