Μακροπρόθεσμες συνέπειες των αλλοτριωτικών παιδιών

Ως γονέας, θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας ό, τι επιθυμεί η καρδιά τους να τους κάνει ευτυχισμένους, αλλά οι γονείς που δίνουν πάρα πολλά, πολύ συχνά μπορούν να χαλάσουν τα παιδιά τους. Η αλλοίωση των παιδιών σας μπορεί να είναι επιβλαβής για αυτούς, τόσο κοινωνικά όσο και αναπτυξιακά. Δεδομένου ότι τα παιδιά που είναι χαλασμένα συχνά δεν χρειάζεται να μάθουν να λύουν τα δικά τους προβλήματα, μπορεί να μην έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες ζωής για να διαπραγματευτούν επιτυχώς τις απαιτήσεις της ενηλικίωσης.

Εξάρτηση

Τα παιδιά που είναι χαλασμένα μπορούν να γίνουν υπερβολικά εξαρτημένα από τους γονείς τους, γεγονός που μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα να γίνουν ευτυχισμένοι ως ενήλικες. Οι ερευνητές Connie Dawson και David J. Bredehoft παραθέτουν μια μελέτη που δείχνει ότι οι νεαροί ηλικιωμένοι ηλικίας κολεγίου που ήταν χαλασμένοι ως παιδιά τείνουν να πιστεύουν ότι η μόνη καθιστά τον άνθρωπο δυσαρεστημένο και ότι η πηγή της ευτυχίας τους είναι άλλοι άνθρωποι και όχι οι ίδιοι.

Ανευθυνότητα

Όταν τα παιδιά είναι χαλασμένα, συχνά δεν χρειάζεται να μάθουν υπεύθυνες συμπεριφορές. Σύμφωνα με το περιοδικό “Baton Rouge Parents Magazine”, τα παιδιά που ήταν χαλασμένα δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την έννοια των ορίων ως ενήλικες και να αναπτύξουν προβλήματα όπως η δαπάνη, τα τυχερά παιχνίδια, η υπερκατανάλωση τροφής και η κατανάλωση αλκοόλ. Αυτά τα παιδιά είναι μερικές φορές απωθημένα και μπορούν να περιγραφούν ως τεμπέληδες ή θυμωμένοι. Χωρίς συναισθηματική ωριμότητα και με κακές δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, αυτοί οι ενήλικες μπορεί να καταβροχθίσουν και να γίνουν δυσαρεστημένοι με τη ζωή τους.

Αδιαφορία και αποτυχία

Η έλλειψη σεβασμού και η ανυπακοή είναι χαρακτηριστικές των χαλασμένων παιδιών, τα οποία είναι πιθανό να κλαψουρίζουν, να ικετεύουν, να αγνοούν ή να χειραγωγούν για να πάρουν το δρόμο τους. Συχνά, τα χαλασμένα παιδιά είναι τόσο ξεχασμένα ότι δεν μπορούν να εκφράσουν τους εαυτούς τους με άλλους τρόπους εκτός από τις αρνητικές συμπεριφορές τους. Η εξέγερση μπορεί να γίνει μια φυσική απάντηση σε αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι υπερβολικά προστατευμένα και υπερπροστατευμένα.

Κακές δεξιότητες στις σχέσεις

Επειδή δεν έχουν μάθει ότι οι σχέσεις συμπεριλαμβάνουν τόσο δώρα όσο και παίρνουν, τα παιδιά που είναι χαλασμένα μπορεί να έχουν πρόβλημα να φτιάξουν και να διατηρήσουν ουσιαστικές φιλίες. Ο Bruce J. McIntosh, M.D., γράφοντας στο περιοδικό Pediatrics, υποδεικνύει ότι τα αλλοτριωμένα παιδιά μπορεί να μην είναι ευαίσθητα στις ανάγκες των άλλων, είναι επιρρεπείς στην ταλαιπωρία και έχουν δυσκολίες να αναβάλλουν την ικανοποίηση. Επειδή και άλλα παιδιά μπορεί να μην θέλουν να είναι γύρω από κάποιον με αυτά τα χαρακτηριστικά, τα χαλασμένα παιδιά μπορεί να γίνουν δυστυχισμένοι μόνοι τους, που δεν τους αρέσει καν να είναι μόνοι τους.