Πίνοντας σόδα καλύτερα από το αλκοόλ;

Στο πάρτι ενός φίλου ή στο μπάρμπεκιου στην αυλή, οι επιλογές ποτών σας ενδέχεται να είναι περιορισμένες. Πολλές φορές, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε σόδα ή αλκοολούχο ποτό όπως μπύρα ή κρασί. Γνωρίζετε ότι καμία επιλογή δεν είναι καλή από την άποψη της ενυδάτωσης, αλλά μπορείτε να αναρωτηθείτε για την καλύτερη επιλογή. Ο προσδιορισμός αυτός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η υγεία, η ηλικία σας και ο τύπος αλκοόλ ή σόδα.

Υγεία

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ, καθώς και τα καφεϊνούχα ποτά, εξαιτίας δυνητικών κινδύνων για το μωρό που προκαλούνται από αυτές τις ουσίες. Τα παιδιά πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα αλκοολούχα ποτά και τα ποτά με καφεΐνη, επειδή έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία για τους αναπτυσσόμενους οργανισμούς τους. Τα άτομα με ορισμένες ασθένειες, όπως η ηπατίτιδα C ή οι ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις, πρέπει επίσης να αποφεύγουν το αλκοόλ, επειδή ασκούν πίεση στο συκώτι και τα νεφρά. Επιλέξτε σόδα χωρίς καφεΐνη ή, ακόμα καλύτερα, επιλέξτε ένα ποτήρι καθαρό νερό.

Ενυδάτωση

Εάν προσπαθείτε να παραμείνετε ενυδατωμένοι σε μια ζεστή μέρα, ούτε το αλκοόλ ούτε η σόδα κάνουν μια καλή επιλογή. Το αλκοόλ είναι διουρητικό, οπότε αντί να σας ενυδατώνει, ενθαρρύνει την απώλεια υγρών. Η καφεΐνη είναι επίσης διουρητικό, αλλά τα αποτελέσματα είναι ηπιότερα από αυτά του αλκοόλ. Όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες, όπως δύο φλιτζάνια καφέ και δύο σόδες την ημέρα, τα καφεϊνούχα ποτά μπορούν να σας βοηθήσουν να σας ενυδατώσουν, σύμφωνα με τον Paul Insel και τους άλλους συντάκτες της «Nutrition». Αλλά η σόδα δεν είναι μια καλή επιλογή όταν πρέπει να αντικαταστήσετε μεγάλες ποσότητες υγρού, όπως όταν νιώθετε εφίδρωση από τη θερμότητα ή την άσκηση.

Θρέψη

Κανένα αλκοολούχο ποτό ή σόδα δεν έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αν και το κρασί είναι καλύτερο από το σκληρό οινόπνευμα, τη μπύρα ή τη σόδα. Τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρασί μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να παράσχουν κάποια προστασία από την αρθρίτιδα, τον καρκίνο και την οστεοπόρωση, σύμφωνα με τον Judy Beardsall, συγγραφέα του “Sniffing the Cork: And Other Wine Miths Demystified”. Η μπύρα μπορεί να έχει παρόμοιες ιδιότητες, σύμφωνα με τον Victor R. Preedy, συγγραφέα της “Μπίρας στην Πρόληψη της Υγείας και των Νόσων”. Το κλειδί για να απολαύσετε το κρασί ή την μπύρα είναι η μετριοπάθεια. Εάν πίνετε υπερβολικό αλκοόλ, μπορεί να βλάψετε όργανα όπως το συκώτι σας.

Μέθη

Το αλκοόλ μπορεί να σκιάσει τη σκέψη σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακή λήψη αποφάσεων καθώς και στην επιβράδυνση των φυσικών σας απαντήσεων και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν σχεδιάζετε να οδηγείτε. Ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί ή μια βολή ποτού μπορεί να μην επηρεάζει τους περισσότερους ενήλικες, αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε να πίνετε καθόλου εάν οδηγείτε, βαρκάτε ή συμμετέχετε σε δραστηριότητες υψηλότερου κινδύνου, όπως η αναρρίχηση σε βράχο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν και το νερό εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή, η σόδα είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από το αλκοόλ.