Πιθανότητες επιβίωσης για ένα πρόωρο μωρό

Σύμφωνα με τον Μάρτιο του Δήμου, περισσότερα από 500.000 μωρά ΗΠΑ γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο – δηλαδή σχεδόν το 13 τοις εκατό όλων των γεννήσεων. Παρόλο που πολλές προαιτήσεις το κάνουν έξω από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογέννητων χωρίς προβλήματα, άλλοι αγωνίζονται για κάθε αναπνοή με μη αναπτυγμένους πνεύμονες ή αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες αργότερα στη ζωή.

Ταυτοποίηση

Η κλινική Mayo ορίζει μια πρόωρη γέννηση που λαμβάνει χώρα στις 37 εβδομάδες ή πριν από την εγκυμοσύνη. Μια πλήρη εγκυμοσύνη διαρκεί τουλάχιστον 38 εβδομάδες, με τις περισσότερες γυναίκες να γεννιούνται γύρω στην εβδομάδα 40. Αυτές οι τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με το MedlinePlus, μεταξύ των 31 και 34 εβδομάδων, ένα μωρό κερδίζει βάρος και αρχίζει να κάνει αναπνευστικές κινήσεις, αλλά οι πνεύμονες δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα αναπνοής που αντιμετωπίζουν πολλές προαιτήσεις.

Συχνότητα

Ο Μάρτιος του Dimes σημειώνει ότι από τη δεκαετία του ’80 ο αριθμός των πρόωρων γεννήσεων έχει αυξηθεί κατά 36%. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης πέφτει στην ύστερη πρόωρο υποομάδα πρόωρων γεννήσεων – βρέφη που γεννήθηκαν 4 έως 6 εβδομάδες νωρίτερα. Οι γεννήσεις στο τμήμα C αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης, αλλά το 28% των μωρών γεννιέται ακόμα μεταξύ 28 και 33 εβδομάδων.

Παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με τον Μάρτιο του Δήμου, μερικές μητέρες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άλλους να παραδώσουν πρόωρα. Εάν έχετε ήδη γεννήσει πρόωρα ή είστε έγκυος με δίδυμα ή τριάδες, οι πιθανότητές σας αυξάνονται. Η κλινική Mayo προσθέτει ότι οι χρόνιες ασθένειες ή τα επιβλαβή πρότυπα συμπεριφοράς μπορούν επίσης να προκαλέσουν πρόωρη γέννηση. Αν καπνίζετε, πίνετε, κάνετε ναρκωτικά, τρώτε άσχημα, έχετε διαβήτη ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, ο κίνδυνος πρόωρης γέννησης είναι υψηλότερος από το συνηθισμένο.

Αποδόσεις της επιβίωσης

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Βρετανικό Ιατρικό Περιοδικό το 1999 παρακολούθησε σχεδόν τέσσερα χρόνια πρόωρων γεννήσεων στο Trent, Αγγλία – συνολικά 3.760 παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 22 και 32 εβδομάδων εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, το συνολικό ποσοστό επιβίωσης ήταν 80%. Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης για μωρά που γεννήθηκαν πριν από 22 εβδομάδες κύησης ήταν 0 τοις εκατό. Μια μελέτη που ανατέθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας σπούδασε 4.446 μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ 22 και 25 εβδομάδων. Από αυτά, το 51% επιβίωσε, αλλά μόνο το 21% επέζησε χωρίς αναπηρία.

Συνεισφέροντες παράγοντες

Στη μελέτη Trent, οι δύο κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην επιβίωση ήταν η ηλικία και το βάρος γέννησης. Τα μωρά που ζύγιζαν περισσότερο από 2,2 lb είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης – 21% για 24 εβδομάδες και 80% για 27 εβδομάδες. Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας προσδιόρισε τρεις πρόσθετους παράγοντες που συμβάλλουν στην επιβίωση: η ύπαρξη γυναικών, η μόνη γέννηση και η γέννηση μίας μητέρας με δοσολογία κορτικοστεροειδών για την ενθάρρυνση της εμβρυϊκής ανάπτυξης των πνευμόνων.

Εάν το μωρό σας γεννιέται κατά τη διάρκεια ή μετά από 25 εβδομάδες, συνήθως λαμβάνει επιθετική θεραπεία εντατικής θεραπείας. Ωστόσο, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναφέρουν ότι επειδή το ποσοστό επιβίωσης είναι τόσο χαμηλό για βρέφη που γεννήθηκαν πριν από 22 εβδομάδες, οι γονείς και οι γιατροί συχνά αποφασίζουν να παρέχουν μόνο φροντίδα άνεσης, εξοικονομώντας τις επίπονες ιατρικές διαδικασίες που είναι απίθανο να τον σώσουν.

Εντατική φροντίδα έναντι της άνεσης