Προβιοτικά και παλινδρόμηση οξέος στα βρέφη

Η παλινδρόμηση οξέος είναι ένα κοινό πρόβλημα στα βρέφη. Οι γονείς συχνά αγωνίζονται να βρουν έναν τρόπο να κάνουν τα μωρά τους πιο άνετα και να τους βοηθήσουν να φτύνουν λιγότερο. Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί ωφέλιμα για ορισμένα προβλήματα με το έντερο, αλλά υπάρχει κάποια ερώτηση σχετικά με το αν αυτά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για βρέφη με συμπτώματα παλινδρόμησης. Ορισμένα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση προβιοτικών για να διευκολύνουν τη γαστρική δυσφορία του μωρού.

Τα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για παλινδρόμηση οξέος, επειδή ο μυϊκός ιστός πάνω από το στομάχι δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Αυτό επιτρέπει στο περιεχόμενο του στομάχου, συμπεριλαμβανομένου του οξέος, να αφήνει το στομάχι και να ερεθίζει τον οισοφάγο. Μια μικρή ποσότητα παλινδρόμησης είναι φυσιολογική στα μωρά. Η υπερβολική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο, συμπεριλαμβανομένης της επίμονης φθοράς, της κλίσης της πλάτης, του κλάματος μετά από τροφοδοσίες και του χαμηλού κέρδους βάρους. Η αναρροή μπορεί μερικές φορές να είναι αιτία κολικού.

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που κανονικά ζουν στα έντερα και δεν προκαλούν ασθένειες. Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics το 2010, η λήψη προβιοτικών, που βρέθηκαν σε γιαούρτι ή που ελήφθησαν ως συμπληρώματα διατροφής, έχει αποδειχθεί χρήσιμη σε μια ποικιλία προβλημάτων υγείας για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και του έκζεμα που σχετίζονται με αντιβιοτικά. Το άρθρο αναθεώρησης εξηγεί ότι τα βακτήρια στα προβιοτικά πιστεύεται ότι διαμορφώνουν ή αλλάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην «Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Κλινικής Έρευνας» το 2011 εξέτασε τις επιπτώσεις των προβιοτικών στην αναρροή στα βρέφη. Η μελέτη έδειξε ότι δίνοντας στα μωρά το προβιοτικό Lactobacillus reuteri φαινόταν να βοηθάει στην αναρροή προκαλώντας τα τρόφιμα να μετακινούνται μέσω του στομάχου γρηγορότερα. Τα μωρά που είχαν το προβιοτικό είχαν μικρότερη έκκριση από τα μωρά που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα προβιοτικά είναι συνήθως πολύ ασφαλή για τα μωρά με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με την «Παιδιατρική». Ακόμα, απαιτούνται περισσότερες μελέτες προτού να μπορέσουν να γίνουν ισχυρές συστάσεις σχετικά με τη χρήση προβιοτικών για τη θεραπεία της παλινδρόμησης των βρεφών. Εάν το μωρό σας έχει αναρροή, συζητήστε με τη χρήση προβιοτικών με έναν παιδίατρο.

Αναρροή στα μωρά

Οφέλη από τα προβιοτικά

Προβιοτικά σε αναρροή

Δίνοντας μωρά τα προβιοτικά