Πρώτων υλών διατροφικών γεγονότων μελιού

Ένα υγιές φυσικό γλυκαντικό, το ακατέργαστο μέλι προσφέρει πολλά θρεπτικά οφέλη χωρίς τις ανθρωπογενείς χημικές ουσίες που υπάρχουν σε πολλές άλλες μορφές γλυκαντικών ουσιών. Αν και τα στοιχεία της διατροφής ποικίλλουν ελαφρώς ανάλογα με την ποικιλία των φυτών, παραμένουν παρόμοια στο σύνολό τους.

Θερμίδες

Κάθε κουταλιά σούπας μέλι περιέχει 64 θερμίδες και είναι χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη και χωρίς νάτριο. Η μέση σύνθεση του ακατέργαστου μελιού είναι περίπου 80% υδατάνθρακες, 18% νερό και 2% βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα.

Υδατάνθρακες

Συσκευασμένα με φυσική ζάχαρη – κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη – το ακατέργαστο μέλι είναι υψηλό σε υδατάνθρακες. Κάθε κουτάλι σούπας περιέχει 17 γραμμάρια υδατανθράκων, από τα οποία 16 είναι σάκχαρα. Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Memphis του 2001 αναφέρει ότι το ωμό μέλι είναι ένας αποτελεσματικός υδατάνθρακας για την ενίσχυση της αντοχής κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Βιταμίνες και Ορυκτά

Το ακατέργαστο μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα. Η βιταμίνη Β6, η θειαμίνη, η νιασίνη, η ριβοφλαβίνη και το παντοθενικό οξύ είναι κοινές βιταμίνες που απαντώνται στο ακατέργαστο μέλι, αν και οι ποσότητες ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή φυλλώματος του μελιού. Το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος είναι άφθονα μέταλλα στο ακατέργαστο μέλι.

Αντιοξειδωτικά

Το ακατέργαστο μέλι περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, που υπάρχουν με τη μορφή πολυφαινολών, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που συμβάλλουν σε πολλές σοβαρές ασθένειες.