Πόνος των όρχεων όταν τρέχει

Λόγω της ανατομικής τους θέσης, οι όρχεις είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και επιρρεπείς σε τραυματισμό. Οι δρομείς και οι άλλοι αθλητές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν βλάβη στη βουβωνική χώρα, άμεσο τραύμα και άλλους τραυματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο των όρχεων. Ο πόνος των όρχεων μπορεί να προκύψει για διάφορους λόγους, μερικοί από τους οποίους ενδέχεται να μην είναι αναγνωρίσιμοι. Ενώ οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σοβαρές, ο πόνος των όρχεων μπορεί μερικές φορές να αποτελεί μέρος μιας πιο επικίνδυνης κατάστασης. Η κατανόηση της φύσης του πόνου των όρχεων βοηθά τους δρομείς να διακρίνουν τον κανονικό πόνο από την κρίση της υγείας και να βρουν την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Οι αιτίες του πόνου των όρχεων κυμαίνονται από αβλαβείς έως απειλητικές για τη ζωή, με τη μεγάλη πλειοψηφία να μην είναι σοβαρή. Οι αθλητές και άλλοι ενεργοί άνδρες ενδέχεται να παρουσιάσουν πόνο λόγω υπερβολικής κίνησης, τραυματισμού της βουβωνικής χώρας ή εσώρουχα με κακή εφαρμογή. Η εφίδρωση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα, γρατζουνιές και επακόλουθο πόνο. Η Κλινική Αθλητικών Τραυματισμών δηλώνει ότι οι κήποι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην βουβωνική χώρα κατά τη διάρκεια άσκησης και άλλες μορφές άσκησης. Λιγότερο συχνά, ο πόνος των όρχεων μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα που υπάρχουν αλλού στο σώμα, όπως ο νεφρός ή η κοιλιά, σύμφωνα με το MayoClinic.com. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αιτία του πόνου είναι ιδιοπαθή και δεν μπορεί να καθοριστεί μετά από εξέταση.

Ο βαθμός και η θέση του πόνου των όρχεων, καθώς και η παρουσία άλλων συμπτωμάτων, μπορούν να δώσουν ενδείξεις σχετικά με την προέλευσή του. Ο πόνος μπορεί να ποικίλει σε ένταση από ήπιο σε σοβαρό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως αιχμηρό, καυτό, θαμπό ή παλλόμενο. Όταν πρόκειται για άμεσο τραύμα, η ναυτία μπορεί να είναι παρούσα μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Ο πόνος των όρχεων που συνοδεύεται από πυρετό ή άλλα συστηματικά συμπτώματα όπως ο έμετος δεν είναι φυσιολογικό και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Το να φοράτε τα κατάλληλα ρούχα και τα εργαλεία ασφαλείας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οστικού πόνου και του τραυματισμού κατά την εκτέλεση. Υποστηρικτικό εσώρουχο κατασκευασμένο από αναπνεύσιμο ύφασμα όπως νάιλον ή πλέγμα επιτρέπει στον ιδρώτα να εξατμιστεί και αποτρέπει την υπερβολική κίνηση που μπορεί να προκαλέσει πόνο. Για τον ήπιο πόνο, η Kids Health προτείνει να πάρετε ένα over-the-counter ανακούφιση πόνου και να βρίσκεται σε μια άνετη θέση μέχρι τον πόνο υποχωρεί. Τοποθετώντας ένα διπλωμένο ύφασμα κάτω από τους όρχεις και εφαρμόζοντας ένα παγωμένο πακέτο στην περιοχή μπορεί επίσης να σας βοηθήσει για μικρότερο πόνο.

Ενώ ο περισσότερος πόνος των όρχεων δεν είναι σοβαρός, ξαφνικός ή έντονος πόνος που εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο μπορεί να σηματοδοτήσει μια κρίση στην υγεία. Εάν εμφανίσετε πόνο συνοδευόμενο από μώλωπες των όρχεων, πρήξιμο ή αιμορραγία, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Αιτίες

Συμπτώματα

Πρόληψη / Λύση

Προειδοποίηση