Πώς να φορέσετε ένα φακό επαφής Toric

Σύμφωνα με το κέντρο ματιών Kellogg του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, ο αστιγματισμός εμφανίζεται συνήθως όταν το μέτωπο του οφθαλμού – ο κερατοειδής χιτώνας – είναι καμπυλωτός περισσότερο προς τη μία κατεύθυνση από την άλλη. Η προκύπτουσα παραμόρφωση στο όραμα ενός ατόμου μοιάζει πολύ με την εμφάνιση ενός κυματιστού καθρέφτη. Οι φακοί επαφής Toric αντισταθμίζουν αυτή την ανώμαλη καμπυλότητα με μια επιπλέον καμπυλότητα της δικής τους. Οι οδηγίες για τη χρήση φακών Toric είναι σχεδόν ακριβώς οι ίδιες με τις οδηγίες για τη χρήση κανονικών επαφών · η μόνη σημαντική διαφορά είναι ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάθε φακός είναι σωστά προσανατολισμένος πριν το τοποθετήσετε στο μάτι σας.

Πλύνετε τα χέρια σας και τα στεγνώστε με μια πετσέτα χωρίς χνούδι πριν χειριστείτε τους φακούς επαφής σας. Ανακινήστε την θήκη φακών επαφής απαλά σε περίπτωση που οι επαφές σας έχουν κολλήσει στην πλευρά ή το καπάκι. Η ανακίνηση βοηθά στην απομάκρυνση των επαφών χωρίς τον κίνδυνο βλάβης που θα συναντήσετε εάν προσπαθήσετε να τα τραβήξετε από τη θήκη με το χέρι.

Ανοίξτε τη μία πλευρά της θήκης φακών επαφής, τοποθετήστε το δάχτυλό σας στη λύση του φακού επαφής και σηκώστε την επαφή. Ξεπλύνετε το φακό επαφής με αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα. Τοποθετήστε το φακό Toric στο δείκτη του ίδιου χεριού με το μάτι που θα πάει · εάν τοποθετείτε το φακό στο δεξί σας μάτι, τοποθετήστε το στο άκρο του δεξί σας δείκτη.

Σηκώστε το δάχτυλό σας έτσι ώστε να μπορείτε να προβάλετε το φακό στο προφίλ. Αν μοιάζει με μισή σφαίρα – χωρίς καμπύλες άκρες στην κορυφή – είναι δεξιά. Εάν μοιάζει περισσότερο με ένα μπολ σούπας, με φουσκωτά άκρα ή ένα χείλος στην κορυφή, είναι μέσα προς τα έξω. Γυρίστε την προσεκτικά προς τα πίσω με τη δεξιά πλευρά. Αυτό είναι μόνο ένα θέμα με μαλακούς φακούς επαφής.

Προσανατολίστε τον φακό Toric έτσι ώστε όταν σηκώσετε το δάχτυλό σας στο μάτι σας για να βγάλετε την επαφή μέσα, το παχύτερο ή βαρύτερο τμήμα του φακού βρίσκεται στο κάτω μέρος. Ορισμένοι φακοί Toric έχουν ένα μικρό σήμα καταπακτής ή ζευγάρι σημείων στο φακό για να αναγνωρίσουν το κάτω τμήμα.

Κρατήστε τα βλέφαρά σας ανοιχτά με το ελεύθερο χέρι σας και το μεσαίο δάκτυλο του χεριού σας κρατά το φακό. Κοιτάξτε ευθεία καθώς τοποθετείτε την επαφή απευθείας στο μάτι σας. Αφήστε τα βλέφαρά σας και αναβοσβήνετε για να τοποθετήσετε την επαφή. Η σωστή τοποθέτηση της επαφής είναι πιο κρίσιμη εάν φοράτε άκαμπτες διαπερατές από φυσικό αέριο φακούς επαφής · οι μαλακές επαφές είναι σχεδιασμένες να μετατοπίζουν φυσικά στη σωστή τοποθέτηση καθώς αναβοσβήνετε. Επαναλάβετε τα βήματα 1 έως 5, εάν είναι απαραίτητο, για να βάλετε την άλλη επαφή.

Αφαιρέστε τους φακούς επαφής σας στο τέλος της ημέρας. Για τους μαλακούς φακούς επαφής αυτό σημαίνει ότι κρατάτε τα βλέφαρά σας ανοιχτά καθώς αγγίζετε πολύ προσεκτικά το φακό μεταξύ του δείκτη και του αντίχειρα σας, και στη συνέχεια το σηκώστε από το μάτι σας. Για τους άκαμπτους φακούς, σκύψτε, ανοίξτε το μάτι σας ευρύ και χρησιμοποιήστε το ένα δάχτυλο για να τραβήξετε το δέρμα στην εξωτερική γωνία του ματιού κατευθείαν προς το αυτί σας. Κρατήστε το άλλο χέρι σας, παλάμη επάνω και ανοιχτό, κάτω από το μάτι σας. Αναβοσβήνω. Η επαφή θα πρέπει να ανοίξει στο χέρι σας.

Απολυμάνετε και αποθηκεύστε τους φακούς επαφής σας στο τέλος της ημέρας. Υπάρχουν πολλά συστήματα απολύμανσης φακών επαφής που διατίθενται στην αγορά, τα οποία περιλαμβάνουν διαφορετική διαδικασία. Η τυπική διαδικασία περιλαμβάνει την ελαφρά τριβή κάθε επαφής στην παλάμη του χεριού σας με ένα διάλυμα απολύμανσης, το ξέπλυμα της επαφής και, στη συνέχεια, η αποθήκευση σε ένα διάλυμα καθαρισμού που μπορεί ή δεν μπορεί να απαιτήσει την προσθήκη επιπλέον δισκίων ή σταγόνων.