Σημασία των προστατευτικών τροφίμων στην ισορροπημένη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει τακτικά μερίδες τροφών από όλες τις μεγάλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων, των γαλακτοκομικών, των πρωτεϊνών, των φρούτων και των λαχανικών. Όλα αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν κάποια προστατευτική αξία και ενίσχυση της υγείας, αλλά τα τρόφιμα που είναι πλουσιότερα σε βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που καταπολεμούν την ασθένεια γνωστές ως αντιοξειδωτικά τείνουν να φέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Πρόληψη ασθενειών

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικά, ειδικά ευεργετικά συστατικά που έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Επειδή οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για την πρόκληση βλάβης των κυττάρων και συμβάλλουν στην ανάπτυξη σοβαρών ασθενειών, καθιστώντας τα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά πρωταρχικό μέρος της διατροφής σας, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην πρόληψη των ασθενειών. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Οφέλη για την υγεία

Τα προστατευτικά τρόφιμα έχουν οφέλη πέρα ​​από την πρόληψη ασθενειών. Το ασβέστιο και τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και άπαχες πρωτεΐνες, για παράδειγμα, μπορούν να προστατεύσουν από την οστική απώλεια, τις πέτρες στα νεφρά και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν και οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν πολλές από τις ίδιες ουσίες, δεν είναι τόσο ευεργετικές. Το MayoClinic.com λέει ότι τα συμπληρώματα αυτά δεν στοιβάζονται ενάντια σε προστατευτικά τρόφιμα επειδή δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τις διαιτητικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά που έχουν αυτά τα τρόφιμα.

Συστάσεις

Οι υγιείς άνδρες και γυναίκες μπορούν να παραμείνουν στο καλύτερο δυνατό τρόπο συμπεριλαμβάνοντας συγκεκριμένα τρόφιμα στη διατροφή τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας για τα οποία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα. Για παράδειγμα, η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία συστήνει στους άντρες να τρώνε ντομάτες ή προϊόντα τομάτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, επειδή οι ντομάτες είναι πλούσια πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Για τις γυναίκες, το HelpGuide.org συνιστά την κατανάλωση μη λιπαρών ή χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά επειδή το επιπλέον ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της οστικής απώλειας.

Συντήρηση βάρους

Τα τρόφιμα με προστατευτικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα ενεργειακής πυκνότητας, που σημαίνει ότι έχουν χαμηλές θερμίδες και λίπος και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και νερό. Σύμφωνα με το MayoClinic.com, τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά τους το καθιστούν ιδανικό για απώλεια βάρους και υγιεινή διατήρηση του βάρους. Πρωταρχικά παραδείγματα τροφών χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας είναι τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το αποβουτυρωμένο γάλα και το απλό γιαούρτι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τις άπαχες πρωτεΐνες όπως το tofu, τα χωρίς δέρματα πουλερικά, τα ψάρια, τα φασόλια και τα όσπρια.

Συμπεριλαμβανομένων των προστατευτικών τροφίμων στη διατροφή σας είναι ένας φυσικός τρόπος για την καταπολέμηση της ασθένειας, αποτρέψτε τη μόλυνση και ίσως ακόμη και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής σας. Για να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές και συμβουλές για την υγεία σχετικά με τα τρόφιμα που μπορεί να σας ωφελήσουν περισσότερο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας ή έναν καταχωρημένο διαιτολόγο.

Σκέψεις