Σημεία και συμπτώματα απώλειας υπερβολικού βάρους

Αν και πολλοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αποκομίζουν οφέλη από την απώλεια βάρους, η απώλεια βάρους πολύ γρήγορα ή η απώλεια υπερβολικού σωματικού βάρους μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες – ακόμη και επικίνδυνες – ανεπιθύμητες ενέργειες. Εκτός αν είστε υπό ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους, ένας ασφαλής ρυθμός απώλειας βάρους είναι 1 με 2 λίρες την εβδομάδα, υποδηλώνει τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα συμπτώματα της γρήγορης απώλειας βάρους

Η απώλεια βάρους με ταχύ ρυθμό 3 κιλών ή περισσότερο εβδομαδιαίως μπορεί να προκαλέσει κόπωση, ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα, σύμφωνα με το δίκτυο πληροφοριών ελέγχου βάρους. Το δίκτυο σημειώνει επίσης ότι η γρήγορη απώλεια βάρους – η οποία συμβαίνει συχνά όταν καταναλώνετε 800 θερμίδες ή λιγότερο ημερησίως – μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό χολόλιθου, η οποία μπορεί να γίνει εξαιρετικά οδυνηρή ή να απαιτήσει χειρουργική αφαίρεση. Η απώλεια μαλλιών μπορεί επίσης να συμβεί όταν χάσετε βάρος με γρήγορο ρυθμό.

Θέματα υποσιτισμού

Είτε χάνετε βάρος πολύ γρήγορα είτε είστε λιποβαρημένοι, ο υποσιτισμός αποτελεί ανησυχία όταν δεν τρώτε αρκετές θερμίδες. Τα γενικά συμπτώματα του υποσιτισμού περιλαμβάνουν ζάλη, απώλεια βάρους και κόπωση. Το να πάρετε πολύ λίγες βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας, σας καθιστά πιο επιρρεπή σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, στην οστεοπόρωση και στην κόπωση. Το Kwashiorkor, μια μορφή υποσιτισμού που συμβαίνει όταν τρώτε πολύ λίγες διαιτητικές πρωτεΐνες, προκαλεί αλλαγές στη χρωστική του δέρματος, μειωμένη μυϊκή μάζα, κόπωση, αλλαγές μαλλιών, ευερεθιστότητα και εξανθήματα, σημειώνει η MedlinePlus

Σημάδια είστε υποσιτισμένοι

Η υπογλυκαιμία μπορεί να σας προκαλέσει τις ίδιες δυσάρεστες παρενέργειες του υποσιτισμού – συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης, της κόπωσης και της ζάλης. Η ζύγιση λιγότερο από ό, τι θεωρείται ένα υγιές σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει κιτρινωπό ξηρό δέρμα καλυμμένο με λεπτή τρίχα, σύγχυση, αργή σκέψη, κακή μνήμη, ξηροστομία, εξαιρετική ευαισθησία στις χαμηλές θερμοκρασίες, απώλεια μυών και αδύναμα οστά, σύμφωνα με το MedlinePlus. Η υπογονιμότητα μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διακοπή της εμμηνόρροιας στις γυναίκες. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονος και Αίματος αναφέρει ότι έχετε ταξινομηθεί ως υποβαθμισμένο εάν ο δείκτης μάζας σώματος είναι μικρότερος από 18,5.

Διατηρώντας ένα υγιές βάρος

Τα άτομα με υγιή σωματικά βάρη έχουν BMIs που κυμαίνονται από 18,5 έως 24,9, σύμφωνα με το National Heart, Lung and Blood Institute. Για να προσδιορίσετε τον ΔΜΣ σας, πολλαπλασιάστε τον αριθμό 703 με το σωματικό σας βάρος σε λίβρες, διαιρέστε τον αριθμό από το ύψος σας σε ίντσες και διαιρέστε για ακόμα μια φορά το ύψος σας σε ίντσες. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι μικρότερος από 18,5, αυξήστε την πρόσληψη θερμίδων επιλέγοντας θρεπτικά, πυκνά τρόφιμα – όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, καρύδια και αποξηραμένα φρούτα – και τρώγοντας κανονικά γεύματα και σνακ.