Τα συμπτώματα και τη θεραπεία της μονοπυρήνωσης

Ένας πονόλαιμος που συνοδεύεται από σοβαρή κόπωση μπορεί να προκληθεί από μια λοίμωξη από τον ιό Epstein-Barr, μια ασθένεια που αναφέρεται ως μονοπυρήνωση. Η μονοπυρήνωση συχνά ονομάζεται “η ασθένεια φιλιά” επειδή ο ιός μεταδίδεται συχνότερα μέσω επαφής με μολυσμένο σάλιο. Η μονοπυρήνωση μπορεί επίσης να εξαπλωθεί μέσω αερομεταφερόμενων σωματιδίων που απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια βήχα ή φτάρνισμα ή με την κοινή χρήση σκευών με μολυσμένο άτομο. Το MayoClinic.com σημειώνει ότι η μονοπυρήνωση δεν είναι τόσο μεταδοτική όσο και άλλες λοιμώξεις, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και αρχίζουν με σοβαρή κόπωση, αδιαθεσία, κεφαλαλγία και πονόλαιμο. Καθώς η λοίμωξη εξαπλώνεται, ο πονόλαιμος θα γίνεται όλο και χειρότερος και οι αμυγδαλές μπορεί να αναπτύξουν μια λευκή κάλυψη στην επιφάνεια. Οι λεμφαδένες γίνονται επίσης πρησμένοι. Άλλα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης περιλαμβάνουν υπνηλία, πυρετό, απώλεια όρεξης, μυϊκούς πόνους και εξάνθημα.

Θεραπεία

Επειδή τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά έναντι των ιών, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη μονοπυρήνωση. Η μόλυνση συνήθως επιτρέπεται να τρέξει την πορεία της. Οι στρατηγικές φροντίδας στο σπίτι επικεντρώνονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων μέχρι η μόλυνση να εξαφανιστεί. Η αυξημένη πρόσληψη υγρών, η κατάλληλη ανάπαυση στο κρεβάτι, οι γαρύγγες του θαλάσσιου νερού, οι παστίλιες στο λαιμό και τα σπρέι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και στην επιτάχυνση της επούλωσης. Τα εξωχρηματιστηριακά αναλγητικά και τα μειωτικά του πυρετού μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πονόλαιμου και στη μείωση του πυρετού.

Πρόγνωση

Οι περισσότερες περιπτώσεις μονοπυρήνων εξαφανίζονται χωρίς την εμφάνιση οποιωνδήποτε σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η Medline Plus σημειώνει ότι ο πυρετός που σχετίζεται με τη μονοπυρήνωση υποχωρεί γενικά σε περίπου 10 ημέρες. Ο πονόλαιμος και οι πρησμένοι λεμφαδένες θεραπεύονται σε περίπου 4 εβδομάδες. Άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, μπορεί να διαρκέσουν 2 έως 3 μήνες.

Επιπλοκές

Η μονοπυρήνωση μπορεί να προκαλέσει μεγέθυνση της σπλήνας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο σπλήνας μπορεί να σπάσει, πράγμα που προκαλεί έντονο πόνο και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η μονοπυρήνωση μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή του ήπατος και του ίκτερου, που είναι κίτρινη απόχρωση του δέρματος και των λευκών των ματιών. Λιγότερο συχνά, η μονοπυρήνωση μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, φλεγμονή της καρδιάς ή θρομβοπενία, η οποία είναι μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων.

Σκέψεις

Επειδή η μονοπυρήνωση προκαλεί διεύρυνση του σπλήνα, είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο αθλητισμός, η άσκηση και η σωματική άσκηση. Η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες θέτει το άτομο που πάσχει από αυξημένο κίνδυνο θραύσης της σπλήνας. Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών σημειώνει ότι η φυσική δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται για περίπου 3 έως 4 εβδομάδες μετά τη μονοπυρήνωση.