Τους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι πρέπει να οδηγούν

Περίπου 2.700 έφηβοι οδηγοί ηλικίας 16 έως 19 ετών πέθαναν στις οδούς των ΗΠΑ το 2010, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών. Αυτή η ηλικιακή ομάδα έχει τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει στο δρόμο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα. Παρόλο που μπορεί να είναι τρομακτικό να επιτρέψει σε έναν έφηβο να οδηγήσει, υπάρχουν μερικά οφέλη που επιτρέπουν την ελεγχόμενη, καλά εκπαιδευμένη οδήγηση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Εποπτευόμενη πρακτική

Το να αφήνεις τους εφήβους να οδηγούν ενώ ζουν στο σπίτι δίνει στους γονείς ένα βαθμό ελέγχου και εποπτείας που δεν θα έχουν μόλις οι νέοι ενήλικοι τους αποχωρήσουν. Η έλλειψη εμπειρίας αποτελεί βασικό παράγοντα για πολλά ατυχήματα που αφορούν τους εφήβους. Ο καθορισμός ορίων, όπως η απαγόρευση οδήγησης, η οδήγηση με φίλους στο όχημα και άλλοι περιορισμοί, μπορεί να επιβληθεί μέχρι ο έφηβος να χτίσει την εμπιστοσύνη του και αποδεικνύει ότι είναι έτοιμος για περισσότερη ευθύνη.

Αποκτήστε Ανεξαρτησία

Οι έφηβοι που πρέπει να εξαρτώνται από τους άλλους για βόλτες μπορούν να χάσουν τις κοινωνικές και εργασιακές ευκαιρίες. Επιπλέον, μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο αν ταξιδεύουν με τους συμμαθητές τους που έχουν άδειες οδήγησης αλλά ίσως δεν έχουν μεγάλη οδηγική εμπειρία. Τα κορίτσια μπορούν να δεχτούν προσκλήσεις ημερομηνίας με αγόρια που πραγματικά δεν ενδιαφέρονται, έτσι ώστε να μπορούν να φτάσουν στο νέο παγοδρόμιο ή στο κινηματογράφο. Το να επιτρέπεται στους εφήβους να οδηγούν τους παρέχει την ανεξαρτησία τους και τη δυνατότητα να έχουν περισσότερο έλεγχο του πού πηγαίνουν, με ποιον και για πόσο καιρό.

Παρέχει στους γονείς ένα διάλειμμα

Με την ηλικία των εφήβων, γίνονται πιο δραστήριοι. Οι σχολικές λέσχες, οι κοινωνικές λειτουργίες, οι δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου και οι θέσεις εργασίας μετά το σχολείο απαιτούν συνήθως μεταφορά. Οι γονείς είναι συνήθως οι πρώτοι στο κατάστρωμα για να το παρέχουν, και αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας έφηβοι στο σπίτι, η έλευση και η μετάβαση μπορεί να γίνει χαοτική. Η εκμάθηση των εφήβων δίνει μια μαμά και ο μπαμπάς ένα διάλειμμα καθώς οι έφηβοι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για να πάρουν τους εαυτούς τους καθώς και – όταν είναι έτοιμοι – βοηθώντας με τις ανάγκες μεταφοράς των νεότερων αδελφών.

Μεγάλο εργαλείο ενθάρρυνσης

Όταν ένας έφηβος χάσει τα προνόμια οδήγησης ως συνέπεια, δεν είναι ένας ευτυχισμένος τροχόσπιτος. Οι γονείς που αφήνουν τους εφήβους να οδηγούν έχουν ένα εργαλείο για να παρακινήσουν θετικές επιλογές και συμπεριφορές. Η σχολική φοίτηση, η ολοκλήρωση των σπουδών, οι βαθμοί και άλλα σημαντικά στοιχεία ζωής μπορούν να συνδεθούν άμεσα με τα προνόμια οδήγησης. Όσο πιο λογική είναι η σύνδεση, τόσο το καλύτερο. Λίγοι έφηβοι είναι πρόθυμοι να σπάσουν τους κανόνες όταν σημαίνει ότι χάνουν την ικανότητά τους να οδηγούν και να είναι ανεξάρτητες.