Το παιδί μου τρώει πολύ αργά και δεν έχει καμία προσοχή στην κατανάλωση

Ζητήστε από οποιονδήποτε καθηγητή προσχολικής ηλικίας ή παιδίατρο να απαριθμήσει τις πέντε κορυφαίες ανησυχίες που έχουν οι γονείς και τα θέματα τροφίμων είναι συχνά ψηλά στον κατάλογο. Πολλά μικρά παιδιά και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τρώνε αργά ή δείχνουν μια αδιαφορία στα τρόφιμα. Το πρόβλημα συνήθως συρρικνώνεται καθώς τα παιδιά γερνούν – αν και μια παρατεταμένη ή σοβαρή αδιαφορία σε τρόφιμα μπορεί να υποδηλώνει διαταραχή της διατροφής ή πρόβλημα υγείας. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι έχετε σοβαρό πρόβλημα διατροφής.

Κοινή Συμπεριφορά

Τα περισσότερα παιδιά περνούν από περιόδους όταν τρώνε καθυστέρηση. Τα μικρά παιδιά έχουν συνήθως μικρότερο ενδιαφέρον για τα τρόφιμα ηλικίας 2 έως 3 ετών, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται και γίνεται πιο κινητή. Τα μικρά παιδιά συχνά ενδιαφέρονται περισσότερο για το παιχνίδι από τα τρόφιμα σε αυτήν την ηλικία. Ενδέχεται να παρατηρήσετε αύξηση της όρεξης κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, ακολουθούμενη από έλλειψη φροντίδας στα τρόφιμα. Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας συχνά έχουν πολύ περιορισμένες προτιμήσεις για τα τρόφιμα και μπορεί να αρνηθούν να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα. Καθώς τα παιδιά εισέρχονται στο δημοτικό σχολείο, οι διατροφικές τους συνήθειες είναι συνήθως μέτριες. Έχουν την τάση να τρώνε μια πιο προβλέψιμη ποσότητα φαγητού κάθε μέρα και είναι συνήθως πρόθυμοι να δοκιμάσουν περισσότερα καινούργια πράγματα. Όσο το παιδί σας είναι υγιές και αυξάνεται, πιθανότατα παίρνει επαρκή διατροφή, παρά την τάση να τρώει αργά ή να δείχνει ανυπαρξία.

Λουλούδια γεύματος

Για να ενθαρρύνετε τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες, μοντέλο υγιεινή διατροφή εσείς. Πολλά παιδιά που είναι επιλεκτικοί τρώγοντες έχουν γονείς που δείχνουν σαφείς προτιμήσεις για φαγητό. Παρέχετε γεύματα στο τραπέζι σε προβλέψιμες ώρες και μην επιτρέπετε στο παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση ενώ τρώει. Φάτε ως οικογένεια και κάντε γεύματα μια ευχάριστη, κοινωνική εμπειρία. Προσφέρετε μια ποικιλία από είδη διατροφής σε κάθε γεύμα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί να εισαγάγετε ένα στοιχείο 10 φορές πριν από ένα εκλεκτό τρώγων θα το δοκιμάσετε. Σερβίρετε τουλάχιστον ένα φαγητό που γνωρίζετε το παιδί σας, καθώς και λιγότερο προτιμώμενα τρόφιμα. Δώστε στο παιδί σας μια αρκετά μεγάλη μερίδα από το προτιμώμενο φαγητό για να εξουδετερώσει την πείνα. Αν το παιδί ζητάει δευτερόλεπτα, απλά δηλώνει ότι πρέπει να δοκιμάσει τα άλλα τρόφιμα πριν από λίγα δευτερόλεπτα. Επιτρέψτε της την επιλογή να δοκιμάσει τα τρόφιμα. Μην συμμετέχετε σε αγώνα εξουσίας. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο σε 45 λεπτά για το γεύμα. Όταν ο χρονομετρητής σβήσει, αφαιρέστε τις πλάκες και μεταβείτε σε άλλη δραστηριότητα.

Ιδέες χρόνου σνακ

Τα περισσότερα παιδιά τρώνε εύκολα σνακ. Αποθηκεύστε το ντουλάπι και το ψυγείο σας με υγιεινά σνακ για να εκμεταλλευτείτε αυτή τη συνήθεια. Τα αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα, το γιαούρτι, το τυρί string, τα μοσχαράκια καρότου, τα κροτίδες και τα μπισκότα ολόκληρου του σιταριού μπορούν να προσφέρουν επιπλέον διατροφή για τον εκλεκτό φαγητό. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος, καθώς και σόδες και υπερβολικό χυμό φρούτων. Τα μικρά παιδιά με μικρή καθυστέρηση από το στόμα έχουν συχνά δυσκολία να δαγκώσουν ολόκληρα τρόφιμα, όπως σάντουιτς. Η κοπή των τροφίμων σε μικρότερα κομμάτια συχνά ενθαρρύνει το παιδί να τρώει περισσότερο. Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τα δάχτυλα ή τα τρόφιμα που σερβίρονται με βουτήματα. Σερβίρετε κρέατα με κέτσαπ ή σάλτσα μπάρμπεκιου, φρούτα και κουλουράκια Graham με γιαούρτι και λαχανικά με ράγκμικ.

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Για μερικά παιδιά, τα προβλήματα φαγητού ξεπερνούν απλώς την έλλειψη ενδιαφέροντος για φαγητό. Τα παιδιά με αλλεργίες, παλινδρόμηση, καθυστερήσεις στην ανάπτυξη από του στόματος ή άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν παιδιατρική διατροφική διαταραχή. Πολλά παιδιά με αυτισμό, σύνδρομο Aspergers, σύνδρομο Downs ή διαταραχές αισθητικής επεξεργασίας μπορεί να έχουν προβλήματα φαγητού. Αυτά τα παιδιά μπορούν να αρνηθούν εντελώς τα τρόφιμα, να φτύνουν τα τρόφιμα, να κλάψουν κατά τη διάρκεια των γευμάτων, να ζητήσουν να τρέφονται από έναν ενήλικα ή να προτιμούν τα υγρά πάνω από τα τρόφιμα. Συζητήστε με τον παιδίατρο του παιδιού σας εάν η ανάπτυξη του παιδιού σας καθυστερήσει ή οι παραπάνω προτάσεις δεν βελτιώνουν τις διατροφικές του συνήθειες. Οι κλινικές διατροφής μπορούν να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τις διατροφικές διαταραχές. Περιστασιακά, ένα παιδί με σοβαρή διατροφική διαταραχή πρέπει να τοποθετείται σε ένα σωλήνα τροφοδοσίας, αλλά αυτό είναι έσχατη λύση.