Τσάι και κάλιο

Ένα ορυκτό ηλεκτρολύτη που βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού σας και την εξισορρόπηση των επιπέδων υγρών στο σώμα σας, το κάλιο μπορεί να βοηθήσει να αντισταθμίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης υπερβολικού νατρίου. Το κάλιο είναι άμεσα διαθέσιμο σε πολλές φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, και οι υγιείς ενήλικες χρειάζονται περίπου 4.700 χιλιοστόγραμμα ημερησίως. Ωστόσο, εάν έχετε χρόνια νεφρική νόσο ή άλλα νεφρικά προβλήματα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να περιορίσετε την πρόσληψη καλίου. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα είδη τσαγιού μπορεί να είναι ακόμα ασφαλή για εσάς με μέτρο επειδή είναι χαμηλά σε κάλιο, αλλά συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προσθέσετε τσάι στη διατροφή σας.

Μαύρο τσάι

Οκτώ ουγγιές μαύρου τσαγιού παρέχουν 88 χιλιοστόγραμμα καλίου. Επειδή αυτό το ποσό είναι μικρότερο από 200 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα, ένα φλιτζάνι τσάι χαρακτηρίζεται ως χαμηλό κάλιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρών. Εάν προσθέτετε γάλα στο τσάι σας, αυξάνετε την περιεκτικότητα σε κάλιο, επειδή το γάλα είναι τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Μια ουγγιά κανονικού γάλακτος, ή 2 κουταλιές της σούπας, περιέχει 40 χιλιοστόγραμμα καλίου, ενώ η ίδια ποσότητα γάλακτος χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά παρέχει 46 χιλιοστόγραμμα.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο τσάι, αλλά τα φύλλα του δεν έχουν υποστεί ζύμωση. Ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι παρέχει μόνο 17 χιλιοστόγραμμα κάλιο, καθιστώντας την επιλογή καλιού λιγότερη από το μαύρο τσάι. Το πόσιμο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας των νεφρών γενικά. Σε μια μελέτη σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Journal of Urology” το 2005, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μείωσε τον σχηματισμό πετρών νεφρών οξαλικού ασβεστίου σε αρουραίους.

Φυτικά έλαια

Πολλά τσάι από βότανα – συνήθως παρασκευάζονται με 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο ​​χορτάρι ανά 8 ουγκιές ζεστό νερό – είναι φυσικά χαμηλά σε κάλιο. Το χαμομήλι και το τσάι ιβίσκου, για παράδειγμα, προσφέρουν 21 χιλιοστόγραμμα του ορυκτού σε 1 φλιτζάνι. Ωστόσο, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Maryland αναφέρει μια χούφτα βότανα που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα καλίου στο αίμα. Αυτά περιλαμβάνουν την πικραλίδα, το αλφάλφα, την αλογοουρά και την τσουκνίδα, οπότε αν παρακολουθείτε το κάλιο σας, θα θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη αυτών των βοτάνων.

Παρακολουθώντας τμήματα

Η κατανάλωση πολλών φλιτζανιών τσαγιού μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα καλίου εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση και ο γιατρός σας έχει προτείνει περισσότερο κάλιο στη διατροφή σας. Αλλά για όσους έχουν προβλήματα με τα νεφρά, το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρών συνιστά να περιορίζεται η πρόσληψη τσαγιού σε 16 ουγγιές την ημέρα, για να διατηρηθεί η ποσότητα του καλίου από την προσθήκη. Να γνωρίζετε ότι τα παρασκευαζόμενα παγωμένα τσάγια έρχονται συχνά σε μεγαλύτερες μερίδες, πράγμα που σημαίνει περισσότερη περιεκτικότητα σε κάλιο. Για παράδειγμα, ένα μπουκάλι 17 ουγκιών ενός έτοιμου προς κατανάλωση παγωμένου τσαγιού περιέχει 98 χιλιοστόγραμμα καλίου.