Φαινυλαιθυλαμίνη για απώλεια βάρους

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η παχυσαρκία συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο. Η παχυσαρκία προκαλεί μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Μια δραματική αύξηση της παχυσαρκίας έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Μια επιλεγμένη προσέγγιση για την απώλεια βάρους είναι η χρήση χάπια διατροφής, τα περισσότερα από τα οποία περιέχουν την ένωση γνωστή ως φαινυλαιθυλαμίνη.

Ιστορία

Τα τελευταία 70 χρόνια, οι Αμερικανοί έχουν στραφεί σε μια ποικιλία θεραπειών σε μια προσπάθεια να χάσουν το υπερβολικό βάρος. Στη δεκαετία του 1970, η τάση μεταφέρθηκε στα χάπια διατροφής θαύματος. Κάποιοι υποστήριζαν ότι παρεμποδίζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφούν υδατάνθρακες, ενώ οι περισσότεροι απλώς χρησίμευαν ως κατασταλτικά της όρεξης. Ένα τέτοιο κατασταλτικό της όρεξης κυκλοφορεί στο εμπόριο με την επωνυμία Dexatrim και περιείχε φαινυλυπροπανολαμίνη. Καταργήθηκε από την αγορά το 2000 και η φαινυλοπροπανολαμίνη απαγορεύτηκε από το FDA το 2002. Τα χάπια διατροφής σήμερα περιέχουν συνήθως φαινυλαιθυλαμίνη ή PEA.

Τι είναι φαινυλαιθυλαμίνη;

Η φαινυλαιθυλαμίνη, επίσης γνωστή ως PEA, είναι και το όνομα ενός αυτόνομου προϊόντος και ενός συστατικού σε πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους. Το PEA είναι ένας διεγερτικός πομπός, που βελτιώνει τη διάθεση του χρήστη και αυξάνει την εγρήγορση. Προέρχεται από το αμινοξύ φαινυλαλανίνη. Η εταιρεία συμπληρώματος PrimaForce προωθεί την φαινυλαιθυλαμίνη ως συμπλήρωμα διατροφής που βοηθά στη συγκέντρωση και εστίαση και ενισχύει τη διάθεση.

Πλεονεκτήματα

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Neuropsychiatry Clinical Neuroscience» το 1996 έδειξε ότι η φαινυλαιθυλαμίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης. Η ανοχή που αναπτύσσεται από τη χρήση αμφεταμίνης, η οποία οδηγεί στην ανάγκη αύξησης της δοσολογίας, δεν συμβαίνει με φαινυλαιθυλαμίνη. Με την τόνωση της απελευθέρωσης ντοπαμίνης, η PEA μειώνει την όρεξη ενώ βελτιώνει τη διάθεση.

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι

Η τιμή φαινυλαιθυλαμίνης ως συμπλήρωμα απώλειας βάρους δεν τεκμηριώνεται από τις καταγεγραμμένες μελέτες. Ενώ η χημική ουσία εμφανίζεται φυσικά στη σοκολάτα, είναι επίσης το συστατικό που μεταβάλλει τον εγκέφαλο στο LSD και στη μορφίνη. Οι υπερβολικές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ψυχοδραστικές επιδράσεις, όπως ψευδαισθήσεις. Σε ακραίες περιπτώσεις, το PEA μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Πηγές

Η φαινυλαιθυλαμίνη διατίθεται σε μορφή χύδην σκόνης από το Pure Bulk. Προσφέρουν σάκους 100 γραμμάρια για περίπου 9 δολάρια έως και 1.000 κιλά σακούλες που απαιτούν άμεση επαφή με την εταιρεία για μια προσφορά.